Την εφαρμογή των περικοπών που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου και για τους νυν συνταξιούχους απαιτούν οι δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Oι δανειστές έχουν ήδη διαμηνύσει στην Αθήνα ότι πρέπει να κοπούν οι κύριες συντάξεις και για τους σημερινούς συνταξιούχους, από ένα ποσό και επάνω- περίπου στα 1.500 ευρώ- και αν γίνει αυτή η υποχώρηση από την ελληνική κυβέρνηση, τότε- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- η Κομισιόν και το ΔΝΤ θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εφαρμογή της πρότασης Κατρούγκαλου οδηγεί σε περικοπές του 5-30% στις κύριες συντάξεις που χορηγούνται ήδη. Κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε τις «κόκκινες γραμμές» του πρωθυπουργού και έτσι αναζητούνται άλλα πεδία υποχωρήσεων για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός των δύο πλευρών και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ότι θα παραμείνουν ακέραιες οι υφιστάμενες συντάξεις και οι περικοπές θα αφορούν εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Άλλες πληροφορίες, κάνουν λόγο για 10-25% στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων και άλλων βοηθημάτων. Eπιθυμία του ΔΝΤ είναι να μην ξεπερνούν οι συντάξεις το 50-55% του μέσου όρου αποδοχών που είχε ο συνταξιούχος όταν εργαζόταν.
Παράλληλα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δανειστές άνοιξαν εκ νέου το ζήτημα των ορίων ηλικίας, ζητώντας όσοι αποχωρούν πριν από τα 67 και πριν από τα 62, χωρίς να έχουν 40 χρόνια, θα πρέπει να έχουν ποινή μείωσης της σύνταξης.
Όλα αυτά, τη στιγμή που σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις και έριξε στους δανειστές την ευθύνη για τις καθυστερήσεις οι οποίες, όπως ανέφερε, δεν εξυπηρετούν κανέναν.
Μιλώντας στην «Αυγή», ο πρωθυπουργός ζήτησε «να σταματήσουν κάποιοι μονομερώς να κωλυσιεργούν εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» και τόνισε ότι δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους, αποδίδοντας στις μεταξύ τους διαφωνίες το γεγονός πως ενώ έχουν ενημερωθεί εδώ και ενάμιση μήνα για τις ελληνικές θέσεις για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση εκ μέρους τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου