Σε κατάσταση πολιορκίας, μπροστά σε κινδύνους που την ξεπερνούν και σε αστάθμητους παράγοντες που είναι δύσκολο να μετρηθούν βρίσκεται η Ελλάδα, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά.
Η ελληνική κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του καλείται να διαχειριστεί την τέλεια καταιγίδα στην οικονομία, τις επενδύσεις, το χρηματιστήριο, στο προσφυγικό, αλλά και στα ευαίσθητα εθνικά θέματα με μια γειτονική χώρα να προκαλεί την ώρα του θρήνου στο Αιγαίου για τις χαμένες ψυχές των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού.
Το προφυγικό-μεταναστευτικό, ένα παγκόσμιο πρόβλημα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εθνικό με θύμα την Ελλάδα, με κλείσιμο συνόρων και εγκλωβισμό ψυχών σε μια χώρα που οι πολίτες της παλεύουν έξι χρόνια με την ύφεση, το Χρηματιστήριο έχει παραδοθεί σε μια άνευ προηγουμένη κατάρρευση κρύβοντας ευρύτερους κινδύνους, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό και η κοινωνία βρίσκεται στους δρόμους, από τους αγρότες μέχρι τους επιστημονικούς φορείς.
Μια σπίθα ήταν αρκετή να δώσει το σήμα. Η σπίθα των εκλογών που φούντωσε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και δημιούργησε ένα ντόμινο που πέρασε στην οικονομία σε μια στιγμή που η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης δυνάμεων, ενώ η αξιολόγηση από την τρόικα βρίσκεται στην τελική ευθεία, αλλά οι δανειστές δείχνουν να μην βιάζονται.
Οι πιέσεις που δέχεται η χώρα είναι πλέον πολλαπλές, σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ ανοίγουν διαρκώς νέα μέτωπα.
Οι επόμενες μέρες μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο με μία λέξη... κολασμένες.
- Το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού έπεσε και την ώρα της αγωνίας για τους τρεις αξιωματικούς οι Τούρκοι προκαλούσαν με ΝΟΤΑΜ βάζοντας φωτιά στο Αιγαίο.
- Μέχρι το μεσημέρι περνάει από τη Βουλή τροπολογία για την κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής, ενώ το βράδυ έρχεται προς ψήφιση η ρύθμιση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
- Ξεκινάει η κάθοδος στην Αθήνα των αγροτών.
- Μπαίνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε αρκεί ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα να ηγούνται της επιχείρησης.
Οι πρόσφυγες, το ΝΑΤΟ, οι απειλές για τα σύνορα και ο Ερντογάν
Η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται διαρκώς απολογούμενη για τους μετανάστες, έχει δεχθεί απειλές ότι θα εκδιωχθεί από τη Σένγκεν ή ότι απλά θα κλείσουν τα σύνορα και θα κρατήσει τους μετανάστες.
Εκατοντάδες χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι φτάνουν στα νησιά με μοναδικό στόχο να περάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται κατηγορούμενη από τους Ευρωπαίους ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορά της.
Με μαεστρία η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν να γίνουν προνομιακοί συνομιλητές των Ευρωπαίων, να απειλούν ευθέως τον πρόεδρο της Κομσιιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα γεμίσουν το Αιγαίο με 15.000 νεκρά παιδιά και να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να ενημερώνεται η Ελλάδα.
Τελευταίο κρούσμα; Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η Ελλάδα δέχθηκε την πρόταση που εμπνεύστηκαν οι Τούρκοι και αποδέχθηκαν οι Γερμανοί για νατοϊκές περιπολίες σε όλο το Αιγαίο και όχι μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, γεγονός που αποτελεί μια υποχώρηση από την αρχική ελληνική θέση, όπως αυτή διατυπώθηκε προχθές από τον Αλέξη Τσίπρα προς την κ. Ανγκελα Μέρκελ.
Νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο θα πραγματοποιηθούν από μια ναυτική δύναμη που ήδη επιχειρεί στη Μεσόγειο υπό γερμανική διοίκηση (πρόκειται για τη SNMG 2 που αποτελείται από τέσσερα πλοία που προέρχονται από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά). Ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον κ. Στόλτενμπεργκ να αποκλεισθούν η Ελλάδα και η Τουρκία από την κυκλική ανάληψη της διοίκησης της συγκεκριμένης επιχείρησης, για όσο καιρό διαρκεί, και να γίνει σαφές ότι το Πολεμικό Ναυτικό κάθε μιας από τις δύο χώρες, θα περιπολεί εντός των χωρικών υδάτων εκάστης. Τα πολεμικά σκάφη των υπόλοιπων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα είναι, βεβαίως, ελεύθερα να κυκλοφορούν στο Αιγαίο.
Βάσει της συμφωνίας, οι ελληνικές και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας
Καταρρέει το Χρηματιστήριο, αργεί η αξιολόγηση, η κοινωνία στους δρόμους
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται υπό κατάρρευση και σε νέα ιστορικά χαμηλάκινούνται οι τράπεζες παρασύροντας σε μεγάλη πτώση την χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω ισχυρών πιέσεων από τους δανειστές.
Μετά το κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι και τα capital controls η οικονομία φαίνεται να εισέρχεται σε νέα φάση σοκ, αυτή τη φορά για τις μεγάλες καθυστερήσεις που φαίνεται ότι θα υπάρξουν στην πρώτη αξιολόγηση, αλλά και στην πολιτική αστάθεια που προκάλεσαν οι δηλώσεις και η έντονη φημολογία για ηρωική έξοδο της κυβέρνησης και τις εκλογές.
Μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμου για το Ασφαλιστικό της κυβέρνησης και πλέον στο οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να μετρήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, αλλά και η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι... καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο - Ιούνιο.
Ανάλογο καμπανάκι χτύπησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. «Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σε ομιλία του σε επιτροπή της Βουλής. Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε κινδύνους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου