Σε ένα απέραντο καταυλισμό προσφύγων μετατρέπεται σιγά-σιγά η Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προανήγγειλε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, τη δημιουργία πέντε camp προσφύγων συνολικής χωρητικότητας 20.000 θέσεων κοντά στην Ειδομένη.
Όπως εξήγησε, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα σε τέσσερις περιοχές του νομού Κιλκίς και συγκεκριμένα στον παλιό αεροδιάδρομο κοντά στη Νέα Καβάλα, στον παλιό αεροδιάδρομο κοντά στο χωριό Χέρσο, στο παλιό στρατόπεδο Παπαδάκη στο Δροσάτο και στο παλιό στρατόπεδο Κοκκινώρη, κοντά στο χωριό Κεντρικό.
Άλλο ένα camp προετοιμάζεται και στο παλιό στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, σε αυτά τα στρατόπεδα θα γίνεται διαχωρισμός των προσφύγων και μεταναστών με βάση την εθνότητα και το θρησκευτικό δόγμα, καθώς παρατηρούνται επεισόδια, π.χ. ανάμεσα σε Ιρακινούς και Αφγανούς καθώς και ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η τελική απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ελήφθη σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, με περιοχές ευθύνης τις περιοχές που υπέδειξε η Ελλάδα, οι οποίες εκτείνονται σε όλο το Αιγαίο με focus τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο, την Κω και το Καστελλόριζο.
Η έναρξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ είναι θέμα λίγων ωρών, τόνισε ο κ. Καμμένος ενώ στρατιωτικές πηγές προσδιορίζουν την έναρξή τους σήμερα, στις 12 το βράδυ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στα Διαβατά και στο Σχιστό αυτή τη στιγμή η πληρότητα ξεπερνάει το 120%, ενώ στην ελληνική επικράτεια αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Υπάρχει επίσης μεγάλη ροή παιδιών προς αναμένεται να προμηθεύσει στη χώρα μας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ
Ήδη στο Αιγαίο αυτήν τη στιγμή επιχειρούν 12 ελληνικά πλοία, συν τη φρεγάτα Σαλαμίς η οποία έχει ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στη νατοϊκή δύναμη αναμένεται να ενταχθούν και άλλα νατοϊκά πλοία, αρκετά εκ των οποίων θα προέλθουν από τον έκτο αμερικανικό στόλο.
Για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η χώρα όπως εναέρια μέσα, δορυφορικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος, η χώρα μας ζητάει να μπορεί να επιχειρεί η Frontex και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων για καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών. Είναι κάτι που θα πρέπει να συμφωνηθεί και από την πλευρά της Τουρκίας και αυτό αναμένεται να γίνει μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου