Ένα βήμα πριν την μετατροπή της σε αποθήκη προσφύγων και μεταναστών είναι η Ελλάδα η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από τις προσφυγικές ροές.
O Αλέξης Τσίπρας θέλησε να εμφανίσει μία επιτυχία της Ελλάδας την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αφού, όπως ανέφερε, η απόφασή της βάζει τέλος στην έξοδο από την Σένγκεν και στα κλειστά σύνορα. Ενώ όμως απομακρύνεται ο κίνδυνος εξόδου από την Σένγκεν με τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για τις μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών και των τουριστών στην χώρα, η ΕΕ προετοιμάζεται για το «σχέδιο Β» που θα καταστήσει την χώρα αποθήκη προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Είναι δε μία εξέλιξη που φαίνεται να έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, με την συναίνεση και της αντιπολίτευσης.
Μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, ο οποίος προέβλεψε πως εάν κλείσουν τα σύνορα των Σκοπίων η Ελλάδα θα μετατραπεί σε πάρκινγκ προσφύγων. «Αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην πΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία» δήλωσε σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή (των προσφύγων) στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να φθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, και στα βόρεια σύνορα η ΠΓΔΜ αυξάνει τους ελέγχους με αποτέλεσμα περί τους 4.500 πρόσφυγες να περιμένουν για να περάσουν στην γειτονική χώρα από χθες. Οι αρχές της ΠΓΔΜ απαίτησαν όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς θεωρούν ότι δεν αρκεί το σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές μετά την καταγραφή τους στα hos spots. «Ήταν μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας και πρόσθεσε ότι «έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις καθώς η παραβίαση αυτή αλλάζει το Status quo».
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, πέρασαν στην Ελλάδα περί τους 11.000 πρόσφυγες και μόνο τις τελευταίες ημέρες η ροή ανακόπηκε λόγω των θυελωδών ανέμων που έπνεαν στο Αιγαίο. Από την στιγμή που τα Σκόπια μειώνουν τις ειδόδους, τα δίκτυα των διακινητών έχουν ανοίξει ήδη άλλους δρόμους προώθησης των προσφύγων και μεταναστών μέσα από την Αλβανία.
Αλλά ούτε και από την κεντρική Ευρώπη τα μηνύματα είναι καλύτερα, καθώς η Αυστρία επιμένει στην απόφασή της να χορηγεί 80 αιτήσεις ασύλου ημερησίως, ουσιαστικά κλείνοντας τα σύνορά της. Μάλιστα την στάση της υπερασπίστηκε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής και δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung ότι «η κριτική του Βερολίνου είναι έκφραση μιας ενδογερμανικής συζήτησης».
Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ περιγράφεται με σαφήνεια ότι στόχος της ΕΕ στο προσφυγικό «πρέπει να είναι η ταχεία μείωση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του Σένγκεν». Υπογραμμίζεται όμως ότι «η συνεχής μη ομαλή μεταναστευτική ροή πάνω στο βαλκανικό διάδρομο παραμένει παράγοντας βαθιάς ανησυχίας που απαιτεί επιπλέον δράση και τερματισμό της προσέγγισης «ανεξέλεγκτης διάβασης» («wave-through approach») και μη συντονισμένων μέτρων πάνω στη διαδρομή αυτή».A
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου