Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας αμφισβητεί ανοιχτά τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα από την Αθήνα



Για την διαχείριση του προσφυγικού συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση των δύο πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας για το κρίσιμο ζήτημα και περιελάμβανε συζητήσεις που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα παγκόσμιο και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ σημείωσαν ότι οι δύο πλευρές εργάζονται ώστε να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή.

«Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην καλή γειτονία και του διεθνούς δικαίου στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα τους. Θα αποτελέσουμε ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επιπλέον τα προβλήματα της ΕΕ καθώς και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία για δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης με Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην σύνδεση Σμύρνης με Θεσσαλονίκη με εμπορικά πλοία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «θέλουμε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες και στις προοπτικές και των δύο πλευρών, ώστε όλοι να μπορούν νιώθουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους με ασφάλεια σε ένα ανεξάρτητο κράτος». Οι εμπόλεμες συνθήκες στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα της συνάντησης.


Με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «στις συνομιλίες μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε διάφορα διμερή και διεθνή θέματα επανεξετάσαμε την ημερησία διάταξη του ανώτατου συμβουλίου που θα γίνει τη Τρίτη στη Σμύρνη αλλά πριν από αυτό θα βρεθούμε πάλι όλοι μαζί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 7 Μαρτίου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ακόμη τόνισε ότι δεν αρκεί στα ανώτατα συμβούλια να υπογράφουν μόνο συμφωνίες αλλά θα πρέπει να υλοποιούνται κιόλας.

Στη συνέχεια σημείωσε πως υπάρχουν θέματα προς επίλυση μεταξύ των δυο χωρών ωστόσο τόνισε πως «πιστεύουμε και οι δυο πλευρές ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση οποιαδήποτε δήλωση που θα εντείνει το κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε: «Πρέπει κάθε μία πλευρά να πάρει τα μέτρα της. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε πάντα τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στο Αιγαίου για να συνδράμουν σε αυτή την κρίση του προσφυγικού» και συμπλήρωσε ακόμη: «Εμείς έχουμε μία συμφωνία επανεισδοχής που έχουμε υπογράψει με την Ελλάδα και άλλες χώρες. Έχουμε δεχτεί μεγάλο μέρος των αιτήσεων, νομίζω 650 αιτήματα από την πλευρά της Ελλάδας προς την Τουρκία».

Τέλος ερωτηθείς γιατί η Τουρκία αμφισβήτησε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για τις έρευνες στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου Agusta Bell είπε: «Εκεί αναφέρομαι στις υπάρχουσες νομικές διάφορες μεταξύ των δύο χωρών ωστόσο θέλω να υπογραμμίσω το εξής σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για να μπορέσουμε να έχουμε φυσικά οφέλη.

»Και αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν όταν επλήγη η Τουρκιά από μια φυσική καταστροφή όπως ήταν στους σεισμούς οι πρώτοι που συνέδραμαν την Τουρκία ήταν οι γείτονες της, οι Έλληνες.

Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές