Πέντε λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να διαλυθεί και να αποτελέσει μια ευχάριστη ανάμνηση καταγράφει το περιοδικό Business Insider.
Προεξοφλώντας μάλιστα τη διάλυση της ΕΕ, καθώς εκτιμά πως καθένα κράτος καθορίζει τη δική του δημοσιονομική πολιτική, παρά την νομισματική ένωση, υποστηρίζει ότι η κρίση χρέους ήταν το πρώτο «καμπανάκι». Στη συνέχεια, την κατάσταση έκαναν ακόμη πιο δύσκολη το μεταναστευτικό και ο κίνδυνος του Brexit, με αποτέλεσμα σήμερα η ΕΕ να βρίσκεται αντιμέτωπη με πέντε επικίνδυνες καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της.
Οι πέντε λόγοι είναι:
1. Τραπεζική κρίση στην Ιταλία
Μια πιθανή κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος θα αποτελούσε συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρώπης. Η Ιταλία είναι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, λίγο μικρότερη από την Ινδία. Οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και συνεπώς στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν τεράστιες.
2. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Ελλάδα
Το προσφυγικό, όμως, αποτελεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να παραλύσει.
3. Το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν
4. Η Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης
5. Brexit
Τα σενάρια για τη χρηματοπιστωτική κρίση και την έκβασή της
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, υπάρχουν δύο πιθανές εκβάσεις, σύμφωνα με το Business Insider. Ο πρώτος είναι ότι θα μπορούσε να προκύψει μια εντελώς διαφορετική οικονομική δομή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφασίσουν πως θέλουν να παραμείνουν ενωμένα, τότε θα πρέπει να επιλύσουν τα ζητήματα του δημόσιου χρέους. Επειδή οι ευρωπαϊκές ελίτ θέλουν να δουν την Ευρώπη να παραμένει ενωμένη, όταν η κατάσταση φτάσει στα όρια, είναι πολύ πιθανό να αναλάβουν το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, όμως, θα απαιτήσουν από κάθε χώρα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, όπως κάνουν και οι πολιτείες των ΗΠΑ.
Το δεύτερο σενάριο είναι οι χώρες-μέλη να μην καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος και επομένως κάποιες χώρες της ΕΕ να υποχρεωθούν να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα. Ωστόσο, το δικό τους νόμισμα θα είναι κατά πολύ ασθενέστερο έναντι του γερμανικού μάρκου. Το αποτέλεσμα θα είναι να δουν αρκετές χώρες το νόμισμά τους να είναι 30% ή ακόμα και 40% χαμηλότερο έναντι του δολαρίου. Αν τελικά γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο, θα είναι καλό μόνο για τους Αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν φθηνές διακοπές σε Ιταλία και Ελλάδα...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου