Ασυδοσία και παρανομία επικρατεί για άλλη μία φορά σε χώρο δημοσίου πανεπιστημίου...
Αυτήν την φορά μιλάμε για το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο όπου άτομα του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν κάνει κατάληψη του χώρου διώχνοντας τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, προκειμένου να τον μετατρέψουν σε hot spot για τους πρόσφυγες!
Όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, οι πρυτανικές αρχές σιωπούν εκκωφαντικά και οι φοιτητικές οργανώσεις τηρούν σιγήν ιχθύος. Οι εικόνες που βλέπουμε στο εσωτερικό σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε οργανωμένη πολιτεία, η οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει συντεταγμένα και θεσμικά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα εθνικής σημασίας όπως το Προσφυγικό.
Η ανακοίνωση των άγνωστων καταληψιών του κτιρίου Γκίνη δίνει το στίγμα του νέου πλαισίου που διαμορφώνουν κάποιοι δημιουργώντας αυτοσχέδια hot spots στην καρδιά της Αθήνας και της πανεπιστημιακής κοινότητας: «Το απόγευμα της Δευτέρας 29/02/2016, μετά από πρωτοβουλία της κατάληψης Θεμιστοκλέους 58 και σε συνεργασία με αλληλέγγυες/ους, καταλάβαμε το κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο προκειμένου να στεγαστούν σε αυτό οικογένειες μεταναστών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στοιβαγμένες στην πλατεία Βικτωρίας... Αμεση δράση ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο! Φωτιά, Εξέγερση, Λευτεριά!».
Στις αίθουσές του και στα αμφιθέατρά του πραγματοποιούνται μαθήματα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, καθώς και εξετάσεις μαθημάτων των σχολών του ΕΜΠ. Στο κτίριο αυτό αρχικά στεγάστηκαν 70 άτομα ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των αυτοαποκαλούμενων «αλληλέγγυων». Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των φιλοξενούμενων είναι μεγαλύτερος των 100, με τους Αφγανούς να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.
Ηδη, στις ιστοσελίδες του αναρχικού και αντεξουσιαστικού χώρου έχουν αναρτηθεί λίστες αναγκών για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε αυτό τον πανεπιστημιακό χώρο. Μεταξύ των κατεπειγουσών αναγκών περιλαμβάνονται νερό, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, μπρίκια και κατσαρόλες, χαρτί υγείας και καθαριστικά. Επιπλέον, ζητείται η συνδρομή «αλληλέγγυων» σε τρόφιμα, όπως μπισκότα, φρυγανιές, αραβικές πίτες, κονσέρβες και φρούτα, ενώ έχουν αναρτηθεί και οι ανάγκες σε συγκεκριμένα φάρμακα ευρείας χρήσης. Τη σχετική λίστα κλείνει η επισήμανση: «Προαιρετικά: Καπνός/τσιγάρα για την περιφρούρηση».
Και όχι μόνο το Πολυτεχνείο
Δεν είναι όμως μόνο το Πολυτεχνείο που τελεί το τελευταίο διάστημα υπό κατάληψη, αφού και σε άλλα δημόσια κτίρια έχει υψωθεί πανό «κατάληψη στέγης προσφύγων», με την πλειονότητα των συγκεκριμένων «εγχειρημάτων» να βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων. Από την κατάληψη ενός ακόμα πρώην πανεπιστημιακού χώρου, αυτού του παλιού κτιρίου της Φοιτητικής Λέσχης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επί της οδού Αραχώβης 44 στα Εξάρχεια, ξεκίνησε ένα επιπλέον αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στέγασης προσφύγων και μεταναστών. Στην κατάληψη αυτή προχώρησε η Αντεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, η οποία με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να τοποθετηθεί μπροστά σε ένα μεγάλο εύρος πολιτικών εξελίξεων και να διευρύνει τις κινηματικές πρακτικές παρέμβασης και επικοινωνίας με τις μεταναστευτικές κοινότητες και τα προσφυγικά ρεύματα».
Στη συνέχεια η κατάληψη μετεγκαταστάθηκε στο πρώην εξαώροφο κτίριο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), στην οδό Νοταρά 26, με σκοπό «την εδαφικοποίηση της αλληλεγγύης μας προς τους πρόσφυγες/μετανάστες». Οι κενοί χώροι του μετατράπηκαν σε υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, κουζίνα, ιατρεία, αποθήκες συλλογής υλικών, παιδότοπο. Αυτή τη στιγμή μένουν στο κτίριο 108 άτομα, ενώ μέσα στους περίπου 4 μήνες λειτουργίας της η «Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26» έχει φιλοξενήσει πάνω από 3.000 άτομα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου