Σε συμφωνία κατέληξαν Τουρκία και ΕΕ για το προσφυγικό αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).
«Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε μετά το πέρας της Έκτακτης Συνόδου ο Ντόναλντ Τουσκ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τουσκ είπε ότι δεν περιμένουμε από κανέναν να φυλάξει τα σύνορά μας και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από εμάς, ενώ γνωστοποίησε τη δημιουργία ταμείου για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Είπε ότι συμφωνήθηκε να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, τονίζοντας πάντως πως δεν ξαναγράφεται η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες, μεταξύ των οποίων και στους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Προσβλέπουμε στο 2016 ως χρονιά κλειδί για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην οποία καταλήξαμε σήμερα, είπε.
Νταβούτογλου: Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς για τη μείωση των προσφυγικών ροών
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι «τα 3 δισ. ευρώ δεν πάνε στην Τουρκία αλλά στους πρόσφυγες». Ερωτηθείς αν μπορεί να εγγυηθεί για τη μείωση των προσφυγικών ροών ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε: «Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τίποτα όσο συνεχίζεται η κατάσταση στη Συρία. Αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όσα δεσμευτήκαμε».
Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για μια "ιστορική ημέρα" και "ιστορική διαπραγμάτευση", χαρακτηρίζοντας καρποφόρες τις διαπραγματεύσεις.
Πού πίεσε και τι πήρε η Αθήνα
Στο διπλωματικό μπρα-ντε-φερ που έγινε μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Αθήνα έδωσε την δική της μάχη. Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με αυτές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά απέτρεψε την ύπαρξη οποιασδήποτε ονομαστικής αναφοράς σε κεφάλαια που θα ανοίξουν όπως και στην ύπαρξη χρονοδιαγράμματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα πίεσε στα εξής σημεία:
Επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο σχέσεων ΕΕ-Τουρκιας παραμένει η ενταξιακή διαδικασία χωρίς παρεκκλίσεις.
Η ώθηση που θα δοθεί στην ενταξιακή διαδικασία θα γίνει με βάση το πλαίσιο που εξασφάλισε η Ελλάδα με ξεκάθαρη αναφορά στις αποφάσεις της ΕΕ και το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κάτι που θα αναφέρεται και στο τελικό ανακοινωθέν.
Υποστηρίζουμε μεν σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά απέτρεψε την ύπαρξη οποιασδήποτε ονομαστικής αναφοράς σε κεφάλαια που θα ανοίξουν όπως και στην ύπαρξη χρονοδιαγράμματος.
Τι ζήτησε η Αθήνα να μπει στο κείμενο των συμπερασμάτων
- Να υπάρχουν μέσα από το σχέδιο δράσης πιέσεις προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση κυκλωμάτων διακίνησης
- Την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία δεν εφαρμόζοντας ως τώρα.
- Παρακολούθηση των επιστροφών που κάνει η Τουρκία προς χώρες προέλευσης των προσφύγων
- Δέσμευση για μετρήσιμη ανακοπή ροής προσφύγων
- Φιλελευθεροποίηση βίζας και συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και μάλιστα να υπάρχουν δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
- Ρητή αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Ενεργοποίηση ομάδων εργασίας αναμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Για παράδειγμα, «συλλαμβάνονται διακινητές που υποδεικνύουμε;». «Πόσο γρήγορα και με ποιους ρυθμούς ανακόπτονται οι προσφυγικές ροές;»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου