Όπως είναι ήδη γνωστό μια μυστηριώδη ασθένεια που οδηγεί σε μαζικούς θανάτους μελισσών -που γονιμοποιούν προϊόντα και καλλιέργειες αξίας 30.000.000.000 δολαρίων στις ΗΠΑ – έχει ήδη αποδεκατίσει τον πληθυσμό της Apis mellifera στην Αμερική στο
σημείο όπου ένας κακός χειμώνας θα μπορούσε να μετατρέψει τεράστιες καλλιέργειες σε έρημο. Πριν λίγο καιρό μια νέα μελέτη εντόπισε μερικές από τις πιθανές αιτίες των θανάτων των μελισσών και τα μάλλον τρομακτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η αποτροπή του μελισσοαρμαγεδώνα θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
Οι επιστήμονες διεξάγουν έρευνες για να βρουν το αίτιο για τη λεγόμενη διαταραχή κατάρρευσης αποικιών (Colony Collapse Disorder -CCD), που έχει εξαφανιστεί σύμφωνα με εκτιμήσεις 10 εκατομμύρια κυψέλες αξίας 2.000.000.000 δολαρίων, κατά τα τελευταία έξι χρόνια. Ως βασικοί ύποπτοι έχουν συμπεριληφθεί τα φυτοφάρμακα, τα παράσιτα και την κακή διατροφή.
Αλλά σε μια μοναδική στο είδος της έρευνα -που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό PLoSοι ONE – επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει δηλητηριώδες κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων τα οποία μολύνουν τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες για τις κυψέλες τους. Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για έρευνες πάνω στα αίτια θανάτου μεγάλων αριθμών μελισσών σχετιζόμενων με την CCD.
Όταν ερευνητές συνέλεξαν γύρη από κυψέλες επικονίασης cranberry, καρπουζιού και άλλων καλλιεργειών και τροφοδότησαν με αυτή υγιείς μέλισσες , αυτές έδειξαν μια σημαντική μείωση στην ικανότητά τους να αντισταθούν στην μόλυνση από το παράσιτο που ονομάζεται Nosema ceranae και έχει εμπλακεί στην ασθένεια Colony Collapse Disorder. Αν και οι επιστήμονες φρόντισαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν συνδέουν άμεσα τα φυτοφάρμακα με την CCD τα ευρήματα έδειξαν ότι η γύρη μολύνθηκε κατά μέσο όρο, με εννέα διαφορετικά φυτοφάρμακα και τα μυκητοκτόνα αν και σε μια περίπτωση οι επιστήμονες ανακάλυψαν 21 γεωργικές χημικές ουσίες σε ένα δείγμα γύρης. Από αυτά οκτώ χημικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από το παράσιτο.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι μέλισσες που έτρωγαν γύρη μολυσμένη με ευρέως χρησιμοποιούμενα μυκητοκτόνα που θεωρούνταν αβλαβή για τις μέλισσες καθώς είναι σχεδιασμένα για να σκοτώσουν τους μύκητες στα μήλα και όχι έντομα, ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν μολυνθεί από το παράσιτο και μάλιστα.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μυκητοκτόνα μπορεί να επηρεάζουν με καποιο τρόπο και τις μέλισσες και νομίζω ότι είναι ανάγκη να επανεκτιμήσουμε πώς θα κατηγοριοποιήσουμε αυτά τα γεωργικά χημικά και τι σήμανση θα έχουν, «δήλωσε ο Dennis van Engelsdorp , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο qz.com. Οι ετικέτες στα φυτοφάρμακα προειδοποιούν τους αγρότες να μην ψεκάζουν όταν οι μέλισσες πετούν , αλλά τέτοιες προφυλάξεις δεν έχουν εφαρμοστεί ως τωρα σε μυκητοκτόνα.
Οι πληθυσμοί μέλισσας είναι τόσο χαμηλά στις ΗΠΑ που πρέπει να συγκεντρωθεί το 60 % των αποικιών της χώρας μόνο για να γονιμοποιήσει τις καλλιέργειες αμύγδαλου της Καλιφόρνια. Σημειώνεται ότι η Καλιφόρνια προμηθεύει το 80 % των αμυγδάλων του κόσμου μια αγορά αξίας $ 4 δισεκατομμυρίων.
Τα τελευταία χρόνια , μια κατηγορία χημικών ουσιών που ονομάζονται νεονικοτινοειδή έχουν συνδεθεί με τους θανάτους των μελισσών και τον Απρίλη τέθηκαν περιορισμοί στην χρήση των φυτοφαρμάκων αυτών για δύο χρόνια στην Ευρώπη, όπου οι πληθυσμοί μελισσών έχουν πέσει κατακόρυφα. Αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ , μιλούν για αλληλεπίδραση πολλαπλών φυτοφαρμάκων που επηρεάζουν την υγεία των μελισσών .
«Το θέμα των φυτοφαρμάκων από μόνο του είναι πολύ πιο περίπλοκο από ότι πιστεύουμε , » λέει ο κ van Engelsdorp. «Είναι πιο περίπλοκο από ό, τι με ένα μόνο προϊόν, και αυτό σημαίνει βέβαια ότι η λύση δεν βρίσκεται μόνο σε απαγόρευση μια κατηγορίας προϊόντων. «
Η μελέτη διαπίστωσε μια ακομη δυσκολία στην προσπάθεια για να σωθούν οι μέλισσες των ΗΠΑ που είναι απόγονοι των ευρωπαϊκών μελισσών. Διαπιστώθηκε ότι αυτές δεν φέρνουν μολυσμένη γύρη μόνο από τις καλλιέργειες της Β.Αμερικής , αλλά συλλέγουν και από τα κοντινά ζιζάνια και αγριολούλουδα των αγρών, τα οποία είναι επίσης μολυσμενα αν και δεν ήταν ο στόχος του ψεκασμού.
«Δεν είναι σαφές εάν τα φυτοφάρμακα παρασύρονται πάνω σε αυτά τα φυτά, αλλά χρειαζόμαστε μια νέα ματιά στις γεωργικές πρακτικές ψεκασμών », λέει ο κ.van Engelsdorp.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου