Την Θράκη επισκέφθηκε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ, σε μια νέα (αυτήν την φορά επίσημη) προσπάθεια εκτουρκισμού της Δυτικής Θράκης, ώστε να ικανοποιηθούν οι τουρκικές απειλές περί απόσχισης της περιοχής και της ένωσης με την Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας, παρακάθησε σε γεύμα και μίλησε με στοιχεία που αυτοπροσδιορίζονται ως «Τούρκοι». Μάλιστα, κατά την διάρκεια της ομιλίας ακούστηκε και η φράση «Είναι ωραίο να είσαι Τούρκος» αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά την θέση της γείτονος, αλλά και την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως μεταδίδουν τα επίσημα τουρκικά μέσα (σύμφωνα με την μετάφραση της ιστοσελίδας tourkikanea.gr):
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τ.C Αχμέτ Γιλντίζ στις 27/5/2017, επισκέφτηκε τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και την Ένωση Τουρκικής νεολαίας Κομοτηνής(GTGB) . Κατά την διάρκεια της επίσκεψη του Γιλντίζ στην GTGB, με ενδιαφέρον ακούστηκε η φράση του ¨Είναι ωραίο να είσαι Τούρκος, το να είσαι Τούρκους δεν είναι κάτι που αλλάζει με κάποιες κρατικές πολιτικές, είναι μια αρχαία κουλτούρα, μια αρχαία ενότητα και μια ταυτότητα-αποστολή¨.
Τον υφυπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ κατά την είσοδο του στην GTGB, τον υποδέχτηκαν με λουλούδια νέα κορίτσια που φορούσαν παραδοσιακές στολές και ο πρόεδρο του συλλόγου ο Νετζάτ Αχμέτ.
Στην εκδήλωση μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, ο υποπρόξενος Νταβούτ Οτζάκ, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος της GTGB Νετζάτ Αχμέτ, ο πρόεδρος του DEB Mουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος του συλλόγου BIHLIMDER Μεχμέτ Εμίν Αχμέτ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρησκευτικών λειτουργών Τζαμιών Δυτικής Θράκης Σαδίκ Σαδίκ, ο πρόεδρος του συλλόγου Σαπών Αχμέτ Ντελί, ο διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ και άλλοι ομογενείς.
Ο Νετζάτ Αχμέτ είπε: ¨Ο σύλλογος μας που συνεχίζει τις δραστηριότητες του από το 1928, σύμφωνα με την Ελλάδα από το 1983 και μετά συνεχίζει τις δραστηριότητες του ανεπίσημα. Η επίσκεψη σας στον σύλλογο αυτό που παραμένει πιστός στον αγώνα του και ποτέ δεν υποκύπτει, στον σύλλογο που σε πείσμα των καθημερινά αυξανόμενων προβλημάτων στηρίζεται από ακόμη περισσότερους ανθρώπους μας, αποτελεί τιμή για εμάς.
Η GTGB θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον δρόμο που ξέρει. Στον δρόμο που πάει προς τον στόχο θα συνεχίσει μαζί σας τις υπηρεσίες της. Επίσης πρέπει να γίνει γνωστό πως στους Τούρκους που ζούνε στα Βαλκάνια, οι μόνες περιοχές όπου παρά το δικαίωμα που από την εποχή των Οθωμανών έχουμε στον νόμο της σαρίας να εκλέγουμε τον μουφτή μας τα κράτη διορίζουν τον δικό τους, είναι το Σαντζάκ και η Δυτική Θράκη. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά κρατικές πολιτικές αφομοίωσης και διάσπασης
Παρόλες αυτές τις δυσκολίες ο τουρκομουσουλμανικός λαός της Δυτικής Θράκης, δεν υπέκυψε σε αυτές τις πιέσεις και διαφυλάσσοντας με τον καλύτερο τρόπο την θρησκεία και την γλώσσα του έφθασε μέχρι σήμερα. Και αυτό πραγματοποιήθηκε με την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας που παρέχει η μητέρα πατρίδα¨.
Ο πρόξενος Αλή Ριζά Ακιντζή είπε: ¨Σήμερα συγκεντρωθήκαμε σε αυτόν τον ιστορικό χώρο με μια πολύ σημαντική αφορμή, ο κύριος υφυπουργός μας θέλησε να βρεθεί στην πρώτη μέρα του Ραμαζανιού μαζί σας και να βιώσει αυτόν τον ενθουσιασμό. Πρόκειται μια έκφραση του ενδιαφέροντος και της σημασίας που αποδίδει το κράτος μας και το υπουργείο μας στην Δυτική Θράκη, τις υπόλοιπες εκφράσεις τις βιώνουμε. Ο κύριος υπουργός μας αφού έγινε διπλωμάτης καριέρας, αρχικά υπηρέτησε ως πρέσβης σε αυτά τα χώματα στην Βοσνία και ακολούθως ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα σε Ριάντ, Τζέντα, ΗΠΑ και Μοσούλη.¨
Ο υφυπουργός της Τ.C. εξέφρασε τις ευχές του για ευλογημένο Ραμαζάνι, μετέφερε τις ευχές του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του τουρκικού λαού και της Τουρκίας και είπε: Έχω υπηρετήσει σε διάφορα μέρη. Αλλά δεν είχα δει ποτέ την Δυτική Θράκη για την οποία ενίοτε διάβαζα στα βιβλία. Ευτυχώς αποφάσισα να έρθω. Υπηρέτησα σε μέρη όπου υπήρχαν τουρκικές κοινότητες και μειονότητες και η τελευταία μου θέση ήταν στο προξενείο της Μοσούλης. Τις περασμένες μέρες επισκέφτηκα τους ομογενείς μας στη FYROM (σχ. μεταφρ : εννοείται πως δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο). Το είπα και εκεί. Ότι και αν λένε διάφοροι, το να είσαι Τούρκος είναι κάτι το ωραίο, δεν είναι κάτι που αλλάζει με κάποιες κρατικές πολιτικές, είναι μια αρχαία κουλτούρα, μια αρχαία ενότητα και μια ταυτότητα-αποστολή . Σήμερα θα έχουμε επαφές εδώ και στην Θεσσαλονίκη. Θα συναντηθούμε με ομογενείς μας. Πρώτα ο Θεός θα επισκεφτώ εθιμοτυπικά και τον περιφερειάρχη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου