Τρίτη 9 Μαΐου 2017

«Οι Έλληνες μπορεί να επιλέξουν Grexit από την αιώνια εξαθλίωση»!



Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς κρούουν οι Financial Times και προειδοποιούν πως αν δεν εφαρμόσουν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιστρέφει η Ελλάδα στην ανάπτυξη, μπορεί οι Έλληνες να χάσουν την υπομονή τους! Και ανάμεσα στην αιώνια εξαθλίωση και το Grexit, να επιλέξουν τελικά το δεύτερο.

Το άρθρο του Matthew Klein στους Financial Times έχει να κάνει με τη σύνδεση ανάμεσα στα ελληνικά ομόλογα και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η οποία αν γίνει θα μπορούσε να «ρίξει» στα spreads.

«Φυσικά, υπάρχει και άλλη πιθανότητα: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να μην εφαρμόσουν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει έγκαιρα στην ανάπτυξη. Οι Έλληνες, έχοντας υποστεί μία μεγάλη ύφεση, σχεδόν χωρίς προηγούμενο, μπορεί τελικά να χάσουν την υπομονή τους και να αποφασίσουν ότι θα ήταν καλύτερα να φύγουν από το ενιαίο νόμισμα, με όλους τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που συνεπάγεται, παρά να δεσμευτούν σε μία αιώνια εξαθλίωση. Τα ελληνικά ομόλογα, με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, θα είχαν κακή επίδοση σε ένα τέτοιο σενάριο», καταλήγει το δημοσίευμα.



Τα ομόλογα

Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα, ο Matthew Klein γράφει πως μπορεί να γίνουν σημαντικά λιγότερο επικίνδυνα από τα αντίστοιχα πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα spreads τους (οι διαφορές των αποδόσεων από αυτές των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων) να μειωθούν περαιτέρω πολύ, ανάλογα με το μέγεθος της όποιας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές της.

Το συνδυαστικό αποτέλεσμα μίας αναδιάρθρωσης του χρέους και της αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική άνοδο των τιμών των ομολόγων (σ.σ.: οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις αποδόσεις τους), σημειώνει το δημοσίευμα.

Το σημερινό μείγμα των ελληνικών επιτοκίων στην αγορά, των προοπτικών ανάπτυξης και των δημοσιονομικών στόχων δεν φαίνεται βιώσιμο. «Για μία χώρα με νομισματική κυριαρχία, αυτό συνεπάγεται τη μείωση των αποδόσεων και την αύξηση των τιμών των ομολόγων. Για χώρες της Ευρωζώνης, συνεπάγεται μία αναδιάρθρωση του χρέους», αναφέρει το δημοσίευμα. Αν η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αφορά τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν ελληνικά ομόλογα, αλλά μόνο τους επίσημους πιστωτές, αυτό «θα μπορούσε να απελευθερώσει πιθανόν περισσότερους πόρους, ώστε η χώρα να εξυπηρετεί τα ομόλογά της, επενδύοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη, μειώνοντας σημαντικά τον πιστωτικό κίνδυνο».

Η Πορτογαλία διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους της σήμερα από ό,τι η Ελλάδα – περίπου 4% του ΑΕΠ έναντι 3,3% της Ελλάδας. «Ανάλογα με την έκταση της όποιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτό θα μπορούσε επομένως να έχει τελικά σημαντικά λιγότερο κίνδυνο από το χρέος που εκδίδουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του, να συνεπάγεται μία μεγάλη μείωση στα spreads και τη συνέχεια της σημερινής ανοδικής αγοράς», σημειώνει το δημοσίευμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές