Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η Τουρκία θέτει ζήτημα 6 ναυτικών μιλίων και απλώνει τον τουρκικό Στόλο από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο



Kαι όμως, η Τουρκία με το έγγραφο (Α/71/875-S/2017/321) το οποίο κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί στην επόμενη έκδοση του “Law of the Sea Bulletin” δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η ουσία βρίσκεται στο εξής:

Στην επιστολή του ο Φ. Σινιρίογλου εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για την «προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει την Άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το λεγόμενο Οικόπεδο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο τούρκος αξιωματούχος επαναλαμβάνει την γνωστή τουρκική θέση με τον μονομερή, αυθαίρετο και παράνομο καθορισμό των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει δηλωθεί με μια σειρά ρηματικές διακοινώσεις της Τουρκίας στον ΟΗΕ για ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″E.

Όμως με τον μονομερή αυτό ορισμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ουσιαστικά αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και συγχρόνως όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών, περιέρχεται στην Τουρκία.

Από το 1973 μέχρι σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να ομιλεί, μονότονα, για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι τα χερσαία εδάφη και όχι τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ. Έτσι όταν αποφάσισε, παράνομα, να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με το ψευδοκράτος, δεν έκανε οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά υφαλοκρηπίδας, δίνοντας υφαλοκρηπίδα στους Τουρκοκύπριους μόνο 12 ν.μ.

Επαναλαμβάνεται μεν η γνωστή τουρκική θέση αλλά αυτή τη φορά οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι ποιοτικά αναβαθμισμένες και άκρως πολεμικές και το θέμα της ΑΟΖ, των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών έχουν τεθεί για τα καλά στο τραπέζι καθώς η Άγκυρα είναι «χωρίς αύριο» αν δεν επέμβει.

H Αγκυρα όπως αναφέραμε, εξέδωσε πριν λίγο τρεις ΝAVTEX τις 449 και 450/17 με τις οποίες δεσμεύει περιοχές ΝΔ της Κύπρου την 4 και 5 Mαϊου 2017 στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και εκπαιδευτική δραστηριότητα ρυμούλκησης ηλεκτρονικής συσκευής από πολεμικό πλοίο, αλλά το σημαντικότερο είναι η τρίτη NAVTEX: Αύριο Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 η Τουρκία με την NAVTEX 452/17 δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή νότια του Καστελόριζου για να εκτελέσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι τρεις NAVTEX αποτελούν την υλοποίηση της διακοίνωσης της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα», δηλαδή επέκταση της χερσαίας επικράτειάς της, ολόκληρη την υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά του ΝΑ Αιγαίου και ανατολικά των ακτών της Κύπρου.

Γι αυτό το λόγο ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, όπως αποκαλύψαμε σήμερα, αφού διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις ανανεώνουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους και σε σχέση με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και σε σχέση με την προκλητική στάση της Τουρκίας, ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει απόρρητη ενημέρωση, «διότι – όπως εξήγησε – κάποια από τα μέτρα τα οποία παίρνουμε χρήζουν και της ανάγκης ενημέρωσης όλης της Επιτροπής»…

Ποια είναι αυτά και τι εννοεί ο Υπουργός Άμυνας; Θα υπάρξει και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών;

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί με νηφαλιότητα τις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ωστόσο δεν πρόκειται να συμμετέχει σε επικοινωνιακά παιχνίδια, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Διαβεβαιώνοντας ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «δεν πρόκειται να προβούμε σε μία δημόσια αντιπαράθεση με την Άγκυρα», στον απόηχο του προκλητικού εγγράφου που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, αμφισβητώντας την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η καλύτερη απάντηση στην Άγκυρα είναι, όπως είπε, τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και το τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες. Συμπλήρωσε πως σε καμία περίπτωση δε θα επέλεγαν να επενδύσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστρώσει σχέδιο για να αντιμετωπίσει περαιτέρω προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.

Όσο αφορά κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν, στο ναυπηγείο της γαλλικής πόλης Τουλόν και της κρατικής εταιρίας DCNS, βρίσκεται από τις αρχές Φεβρουαρίου το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, όπου υφίσταται εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης και προγραμματισμένης συντήρησης, μια διαδικασία που θα το θέσει ξανά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2018….

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές