Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Τι είναι οι κιβωτοί της «Αποκάλυψης» που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και γιατί προετοιμάζονται



Καθώς οι απειλές για την ανθρωπότητα καθημερινά αυξάνονται, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να διατηρήσουν τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Χιλιάδες καλλιέργειες, ζωϊκό DNA, θηλαστικό γάλα, απολιθώματα κλπ. Διατηρούνται σε «κιβωτούς» σε όλο τον κόσμο, με στόχο τη διάσωση της φυσικής τάξης του πλανήτη μας.

Το Svalbard Global Seed Vault είναι ένα από τα πιο γνωστά project σε μια αυξανόμενη παγκόσμια εκστρατεία για την προστασία των απειλούμενων στοιχείων για φύλαξη.

Βρίσκεται στο Νησί Spitsbergen, στη Νορβηγία, είναι μια υπόγεια αποθήκη όπου οι ερευνητές έχουν συλλέξει σπόρους που περιέχουν τη γενετική ποικιλομορφία που είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή νέων ποικιλιών ικανών να αντέξουν το μεταβαλλόμενο κλίμα.




Το καταφύγιο μπορεί να χωρέσει έως και 2,25 δισεκατομμύρια σπόρους ενώ αυτή τη στιγμή περιέχει περίπου 5000 είδη βασικών καλλιεργειών τροφίμων.

Ο κατεψυγμένος ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο καταβάλλει επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει κρυογονικά σε καλλιέργειες κυτταρικών κυττάρων υγρού αζώτου, σπέρματος, αυγών και εμβρύων για περίπου 1.000 είδη σε υγρό άζωτο.



Επιπλέον, ο Εθνικός ζωολογικός κήπος του Smithsonian στην Ουάσινγκτον έχει τη μεγαλύτερη συλλογή κατεψυγμένου γάλακτος εξωτικών ζώων από τα μεγάλα θηλαστικά όπως οι όρκες.

Ένας οργανισμός που ονομάζεται Διεθνής Εταιρεία για τα Βιολογικά και Περιβαλλοντικά Αποθετήρια αντιπροσωπεύει πάνω από 1.300 βιοτραπεζες που περιέχουν δείγματα όπως οι ιοί και τα αναπαραγωγικά κύτταρα των θολωτών λεοπαρδίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο αυτής της οργάνωσης, Ζήσης Κοζλακίδη, ‘Υπάρχει ένα πολύ έντονο συναίσθημα ότι χάνουμε τη βιοποικιλότητα πιο γρήγορα από ό, τι μπορούμε να το καταλάβουμε’.



Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι ζουμε τώρα στην εποχή που ονομάζεται Anthropocene, η οποία ορίζεται από την επίδραση της ανθρωπότητας στα οικοσυστήματα του πλανήτη. Είναι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των ειδών και όχι κάποιο κατακλυσμιακό γεγονός όπως ένας αστεροειδής ή κάποια ηφαιστειακή έκρηξη.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες άλλαξαν την ατμόσφαιρα και άλλαξαν την χημεία του αέρα, του νερού και της γης.

Υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα project σε όλο τον κόσμο που αποσκοπούν στη φύλαξη των ειδών του πλανήτη Γη.

Το Coral Restoration Foundation που βρίσκεται στο Florida Keys περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή κοραλλιών στον κόσμο. Τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη είναι εξαιτίας της υπεραλίευσης, της θερμοκρασίας του θερμοκηπίου και της οξίνισης των ωκεανών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές