Οι συντάξεις των βουλευτών δεν θα «ψαλιδιστούν» καθώς στον ασφαλιστικό νόμο υπάρχει ένα… «παραθυράκι», το οποίο δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο.
Για τα μάτια του κόσμου πέρυσι κατήργησαν την «εξαίρεση», αλλά δεν νομοθέτησαν την εξομοίωση με τους υπόλοιπους συνταξιούχους με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό νόμου και να ισχύει το παλαιό καθεστώς.
Η εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387, αποκαλύπτει μια προκλητική εξαίρεση για τις συντάξεις βουλευτών και αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες δεν κοπούν, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για το σύνολο των υπολοίπων συνταξιούχων, μετά τον επανυπολογισμό τους και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του νόμου αναφέρονται τα πρόσωπα που διέπονται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και από 1/1/2017 υπάγονται για κύρια σύνταξη στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ.
Ενώ όμως απαριθμούνται ρητά: οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής (σ.σ.: λειτουργοί Βουλής είναι το επιστημονικό προσωπικό Κοινοβουλίου), των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την ίδια διάταξη απουσιάζει η ρητή αναφορά στους αιρετούς της Βουλής και των ΟΤΑ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
Στην αρχική διάταξη του νόμου, πριν την ψήφισή του, αναφερόταν ότι οι βουλευτές και τα πρόσωπα που εκλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού. Λόγω των αντιδράσεων η διάταξη αυτή απαλείφθηκε αλλά μαζί της ξεχάστηκε η προσθήκη στη διάταξη της ρητής αναφοράς των αιρετών στα πρόσωπα που εντάσσονται στις διατάξεις του νόμου.
Έμπειρα στελέχη στις συντάξεις του δημοσίου δήλωσαν στην εφημερίδα ότι είναι βέβαιο πως υπάρχει «κενό νόμου» ενώ το θέμα έχει τεθεί – χωρίς να έχει δοθεί λύση – και στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου