Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ηχούν καμπάνες για την Τουρκία - Κέρι: «Εκτός ΝΑΤΟ, εάν δεν σεβαστεί τη δημοκρατία»






Προειδοποίηση ότι η Τουρκία μπορεί να τεθεί εκτός του ΝΑΤΟ, εάν αποτύχει να αποκαταστήσει τη δημοκρατική ομαλότητα στο εσωτερικό της, ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Η προειδοποίηση Κέρι έρχεται λίγες ώρες μετά το καθαρό μήνυμα της Γερμανίας ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα επιφέρει τη διακοπή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο Τζον Κέρι τόνισε πάντως ότι οι πραξικοπηματίες «πρέπει να πληρώσουν» και ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να ξανασκεφτεί τα σχέδιά της για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν μετά τη συνάντησή του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Και οι δύο τόνισαν ότι ΕΕ και ΗΠΑ είναι στο πλευρό της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας, αλλά αυτή θα πρέπει να σεβαστεί και να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας και την απόλυτη νομιμότητα.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε εξάλλου σαφή αναφορά στο ζήτημα της θανατικής ποινής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος στην ΕΕ για τα κράτη που έχουν στο νομικό τους οπλοστάσιο τη συγκεκριμένη ποινή.

Σε παρατήρηση μάλιστα του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα, ο Τζον Κέρι επανέλαβε ότι «πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν με αστραπιαία ταχύτητα και το επίπεδο σεβασμού των δικαιωμάτων τους θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Ελπίζω ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί με έναν παραγωγικό τρόπο, ο οποίος δεν θα επιτρέψει πισωγυρίσματα», κατέληξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές