Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Κι άλλα μέτρα-θάνατο ζητούν οι δανειστές



Επιπλέον μέτρα φωτιά απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές. Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ και ζητούν αυξήσεις τιμολογίων σε ρεύμα και νερό, αλλά και μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Και όλα αυτά, ως εγγύηση για την καλή εκτέλεση του μνημονίου, στην περίπτωση δηλαδή που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ουσιαστικά τις απαιτήσεις των δανειστών και με ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου χθες βράδυ υποστήριζε ότι “μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το mega, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από 13% στο 24%, οι περικοπές των κύριων συντάξεων, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι περικοπές μισθών στο δημόσιο αλλά και το πάγωμα όλων των προσλήψεων.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και ότι η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Οι συναντήσεις πάντως της ελληνικής πλευράς με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της ελληνικής υπόθεσης, φαίνεται ότι δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα, δηλαδή μια διακήρυξη για το Χρέος και μια στήριξη της Αθήνας απέναντι στο ΔΝΤ, που πιέζει για πιο σκληρά μέτρα. Επί της ουσίας, συνέβη ακριβώς το αντίθετο:
για το οποίο το Βερολίνο εκφράζει τη μεγαλύτερη διαφωνία. Μιλώντας πάντως στην ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μέτρα που δεν προβλέπονται στη συμφωνία. Ο πήχης των προσδοκιών για το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής πάντως χαμηλώνει, καθώς όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών του ελληνικού δράματος, δηλαδή των Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί, ο χρόνος είναι λίγος και τα ανοικτά θέματα πολλά…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές