Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Κωνσταντινούπολη το 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη



Ήταν κάποτε η μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη στην Ευρώπη, και μια σειρά από εντυπωσιακές καρτ ποστάλ που βγήκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα αποκαλύπτουν πώς ήταν η ζωή στους δρόμους της λίγο πριν το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εντυπωσιακές εικόνες της αρχαίας αρχιτεκτονικής της Κωνσταντινούπολης ήρθαν στο φώς, δείχνοντας πως ήταν η ωραία «επτάλοφος» τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι εικόνες λήφθηκαν την δεκαετία του 189ο και μέσω μια εφαρμογής που ονομάζεται Photocrom, προστέθηκε χρώμα δείχνοντας ακόμα πιο εντυπωσιακές.

Η Κωνσταντινούπολη, πριν οι Τούρκοι την μετονομάσουν σε Ιστανμπούλ (από το ελληνικό πάλι Εις την Πόλη) το 1930, ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ένα σημαντικό κέντρο του διεθνές εμπορίου.

Ο Γάλλος συγγραφέας, περιηγητής και τοπογράφος Pierre Gilles έγραψε για την πόλη, εκεί όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία, τον 16ο αιώνα: «Μόνο η Κωνσταντινούπολη φαίνεται να διεκδικεί ένα είδος αθανασίας και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο ζει η ανθρωπότητα.»

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που ιδρύθηκε το 1299, κατέρρευσε το Νοέμβριο του 1922, όταν ο τελευταίος σουλτάνος, Μεχμέτ VI, εστάλη στην εξορία. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια καταστροφή για την αυτοκρατορία, με τις βρετανικές και συμμαχικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη, τη Δαμασκό και την Ιερουσαλήμ.

Η νέα κυβέρνηση, η τουρκική Εθνοσυνέλευση, συστάθηκε το 1920 στην Άγκυρα, η οποία έγινε και η νέα τουρκική πρωτεύουσα.

Έτσι τώρα, για πρώτη φορά, εικόνες στις οποίες έχει προστεθεί χρώμα, δείχνουν πως ήταν η Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω, ενώ μπορείτε να πατήσετε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση:

 




 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές