Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Eurogroup: Εκλεισε η συμφωνία, δεχθήκαμε νέα μέτρα...



«Λευκός καπνός» βγήκε τελικά από το Eurogroup καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές συμφώνησαν: Η Αθήνα δέχθηκε την προνομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019 και σε αντάλλαγμα επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Ετσι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να προνομοθετήσει μέτρα, παρά την έντονη διαφωνία της εξ αρχής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση για το ύψος των μέτρων αυτών. Το Μαξίμου παραδέχθηκε ότι θα νομοθετήσει άμεσα μέτρα προκαταβολικά για το 2019, επιμένει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τον «απαράβατο όρο ούτε ένα ευρώ λιτότητα» και πως απλώς θα αλλάξει το μίγμα πολιτικής.

Στο μίνι Eurogroup που διεξήχθη πριν την κανονική συνεδρίαση, ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη και στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ). Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε απρόσμενα νωρίς, καθώς διήρκεσε περίπου 2 ώρες.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες. Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει κανένα νέο μέτρο λιτότητας».

Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο αναμένεται να εκδοθεί στο Eurogroup.

Η κανονική συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος και κράτησε μόνο δύο ώρες.



Μαξίμου: Συμφωνήσαμε να αλλάξουμε το μίγμα, ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα


Την είδηση επιβεβαίωσε και το Μαξίμου. Σε non paper παραδέχθηκε ότι «πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών».

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»».

Οπως διευκρινίζει το Μαξίμου «η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση».


Οπως εξηγεί η κυβέρνηση επίσης:


«Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία

Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία έγινε όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup.

Μάλιστα αποσαφήνισε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά επιπλέον μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, στο φορολογικό και στους κανόνες στην αγορά εργασίας. Οπως υποστήριξε «θα απομακρυνθούμε από την λιτότητα, δίνοντας έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις»

Ο επικεφαλής του οργάνου, σε συνέντευξη Τύπου δίνοντας μια πρόγευση για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να καταλήξουμε σε συμφωνία, είπε πως «δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα» για την Ελλάδα.

Εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα οι θεσμοί στην Αθήνα και διευκρίνισε ότι «θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία. Τότε θα έχουμε και τελική πολιτική συζήτηση στα τελευταία στάδια του προγράμματος και πώς να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.


Η ανακοίνωση του Eurogroup


«Οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπου τα βασικά εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη (το 2018 και έπειτα) δημοσιονομική στρατηγική και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup καλωσόρισε την επίτευξη κοινής αντίληψης ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς, που επιτρέπει να επιστρέψει η αποστολή της αξιολόγησης στην Αθήνα και να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητος όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και κατά συνέπεια στη λήψη οικονομικής στήριξης».




Τα πρώτα συμπεράσματα από το Eurogroup: Είπε «ναι» σε όλα ο Τσίπρας, δεν πήρε τίποτα


Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα, μετά τις διευκρινίσεις Ντάισελμπλουμ αλλά και το non paper του Μαξίμου τα πρώτα συμπεράσματα από το Eurogroup είναι:
  • Οι θεσμοί επιστρέφουν αλλά όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία ακόμη.
  • Μετά την Καθαρά Δευτέρα που θα επιστρέψουν οι θεσμοί, σύμφωνα με το Μαξίμου, θα προσπαθήσουν επί ελληνικού εδάφους να ανοίξουν τα 3 «καυτά» ζητήματα: Ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακά.
  • Στην ουσία, όπως είπε και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα, οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να εξομαλύνουν τις διαφορές μεταξύ τους για τα δημοσιονομικά (το ύψος του πλεονάσματος και πόσο θα διατηρηθεί) ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία με λεπτομέρειες
Τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι:
1. Τεχνική συμφωνία επί αυτών των θεμάτων
2. Σε επόμενο Eurogroup θα φανεί ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα επιλεγεί, ποια πρέπει να είναι τα πλεονάσματα μετά από το 2018 και για πόσο, σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ως προς το εύρος του χρονικού διαστήματος για τα πλεονάσματα που είναι υποχρεωμένη να τηρεί η Ελλάδα η απόφαση θα είναι πολιτική και θα την πάρουν οι υπουργοί στο Eurogroup.
Πιθανολογείται ότι θα είναι λιγότερο από μια δεκαετία και πιθανώς λιγότερο από το 3,5%.
Οσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων και όσο πιο πολύ αποδώσουν, τόσο μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο θα υπάρξει για «αντίμετρα»
Δηλαδή η Ελλάδα ενώ θα πρέπει να νομοθετήσει τώρα ό,τι συμφωνήσει με τους θεσμούς, δεν θα θα νομοθετήσει εκ των προτέρων τα «ισοδύναμα» για τα οποία φιλοδοξεί να πείσει τους θεσμούς.
  • Θα συζητηθούν μόνο οι προτάσεις της Αθήνας με τους εκπροσώπους των πιστωτών και όχι η προνομοθέτησή τους.
  • Με άλλα λόγια, πρώτα θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η συμφωνία θα προβλέπει ότι αν υπερβούμε τον στόχο του πλεονάσματος τότε θα μπορέσει η Αθήνα να εφαρμόσει τα αντίμετρα.
  • Το θετικό είναι ότι θα ληφθεί υπόψιν η πρόταση του ΔΝΤ για 2% μέτρα επί του ΑΕΠ και ίσως λιγότερα, όχι περισσότερα.
  • Δε είναι ξεκάθαρο ακόμη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα σύρεται σε μια δίνη που προκάλεσε το ΔΝΤ, χωρίς να γνωρίζει πόσα μέτρα θα πάρει – αλλά θα τα πάρει σίγουρα και θα τα προνομοθετήσει – και χωρίς να είναι σαφές ακόμη αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές