Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Πύρινη κόλαση: Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Κύπρο



Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του πύρινου μετώπου που καίει για τρία 24ωρα μεγάλες εκτάσεις στην Κύπρο.

Ενώ νωρίτερα το πρωί της Τρίτης οι κυπριακές αρχές εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, λίγο μετά τις 12 το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε ότι aναζωπυρώθηκε, στα μέτωπα Σπήλια- Κούρδαλι και Ασίνου, η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων στο νησί. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού. Τα δύο μέτωπα είναι πολύ κοντά στα χωριά Κούρδαλι, Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη.


Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν δύο αεροσκάφη «Καναντέρ», δύο ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» της Ελληνικής Δημοκρατίας, τρία αεροσκάφη του Ισραήλ και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων. Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία και ένα από την Ιταλία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, δήλωσε ότι η σκέψη του στρέφεται προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους. Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο, αύριο, θα επιληφθεί όλων των θεμάτων σχετικά με τις καταστροφές και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Πέρα από το σπιτικό του υπάρχει και το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παραβιάζει τη νομοθεσία», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Έιντε, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έργο της κατάσβεσης είναι έτοιμη να βοηθήσει και η Ειρηνευτική Δύναμη.




Ειδικά, δε, η φωτιά στο μέτωπο της περιοχής Κουρδάλι πλησιάζει και το ομώνυμο χωριό με τον κοινοτάρχη, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, να απευθύνει έκκληση γιατί κινδυνεύουν σπίτια.



Ήδη το νησί μετρά καμμένα 15.000 στρέμματα δάσους και δύο νεκρούς πυροσβέστες στην άνιση, όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, μάχη με τις φλόγες.



Το συγκλονιστικό μήνυμα


Τον πατέρα του, Μάριο Αριστοτέλους, δασοπυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Κύπρο, αποχαιρέτισε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ανδρέας Αριστοτέλους.

Ο νεαρός άνδρας ανέβασε μια φωτογραφία με μαύρο φόντο και αρκέστηκε στο να γράψει μια μόνο φράση: «Καλό παράδεισο πατέρα! Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας! ΗΡΩΑΣ!».

Να σημειωθεί ότι ο Μάριος Αριστοτέλους, ο οποίος ήταν και μεταξύ των εθελοντών που βρέθηκαν στην Ελλάδα στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, έφυγε από τη ζωή μαζί με τον 49χρονο συνάδελφό του, Ανδρέα Σοφοκλέους, μετά από ανατροπή του πυροσβεστικού οχήματος που επέβαιναν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές