Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Γιατί τα πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ στην Βαλτική ανησυχούν την Ρωσία



Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αξιοποιήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής, με τρία «παιχνίδια πολέμου» να κορυφώνουν αυτές τις προσπάθειες τον Ιούνιο.

Η Ρωσία βλέπει την απειλή της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ περισσότερο ως έναν “πονοκέφαλο” που αποσπά τη χώρα από την αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων, υποστηρίζει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ilya Kramnik.

Η αντίδραση της Ρωσίας στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ έχει παραμείνει κυρίως σε επίπεδο “προ κρίσης”, έγραψε ο αναλυτής για την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Lenta.ru. Η κρίση στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται στις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης που προκλήθηκαν από το ξέσπασμα του ουκρανικού εμφυλίου πολέμου και την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Η ανάπτυξη της Ρωσίας τα τελευταία δύο χρόνια “δείχνει ξεκάθαρα” ποιες είναι οι προτεραιότητες της χώρας. Η Μόσχα έχει επικεντρωθεί σε νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές – σε περίπτωση που φουντώσουν συγκρούσεις στην Ουκρανία, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Για να μην αναφέρουμε ότι οι σημερινές αποστολές μάχης της Ρωσίας λαμβάνουν χώρα στη Συρία.

Παράλληλα, η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει εμπλακεί σε τρεις στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Αυτές περιλαμβάνουν Baltops, Saber Strike και Anakonda. Περίπου 6.100 στρατιώτες από 17 χώρες συμμετέχουν σε αυτές. Συνολικά 10.000 στρατιώτες συμμετέχουν στο Saber Strike 2016, το οποίο είναι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ στις ασκήσεις Anakonda, που είναι υπό την ηγεσία της Πολωνίας, συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες από 24 κράτη.


Κατά τη γνώμη του Kramnik, οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής “δεν δημιουργούν καινούργιες απειλές” για τη Μόσχα. Ωστόσο, η συνολική στρατηγική του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης απόφασή του να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας «δεν κάνει τίποτα για την προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή.»

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σχεδιάζει να αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Πολωνία εκ περιτροπής. Το Ηνωμένο Βασίλειο, αρμόδιο για την επάνδρωση ενός τάγματος, θέλει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της στις αρχές του 2017.

Η κίνηση αυτή θα εγκριθεί επισήμως κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Θα είναι, όπως έχουν πει αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, ένα από τα πολλά μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της συλλογικής άμυνας του μπλοκ κατά πολλών απειλών. Μια “επιθετική” και “αναδυόμενη» Ρωσία, όπως την περιγράφουν σκληροπυρηνικοί Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι, θεωρείται μία από αυτές, αν και η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν αποτελεί απειλή για τους γείτονές της και πέρα.

Ο Kramnik έχει διαφορετική άποψη. Η κίνηση του ΝΑΤΟ, κατά τη γνώμη του, δεν συνδέεται με οποιεσδήποτε ανησυχίες πραγματικής ασφάλειας για την περιοχή.

«Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία θέλουν να διατηρήσουν την εικόνα της Ρωσίας ως εχθρό,» εξήγησε ο αναλυτής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier προειδοποίησε ότι τα παιχνίδια πολέμου του μπλοκ ήταν ζημιογόνα για την ασφάλεια της περιοχής και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές