Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία», η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε aprioti την πάγια αλβανική απαίτηση μετά το 1914, και έτσι δεν θα αναφέρουμε ξανά ΠΟΤΕ νόμιμα (κατά αυτούς) τον ιστορικό γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρειος Ἤπειρος».
Δηλαδή, με λίγα λόγια οι νέες γενιές Ελλήνων μαθητών θα ξεχάσουν ότι υπήρξε ποτέ Β.’Ηπειρος ότι δεν σκοτώθηκαν ποτέ τόσα παλικάρια για την ανεξαρτησία της, την οποία δεν ήθελαν η Αυστρία και η Ιταλία , και πολλά άλλα.
Αυτό επειδή το απαίτησε η κυβέρνηση Ράμα που έχει γεμίσει με χασισοφυτείες την χώρα τους και η οποία διεκδικεί εδάφη της υποτιθέμενης Τσαμουριάς τα οποία φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα και την Καστοριά.
Επίσης κάτι ανάλογο και εξωφρενικό διδάσκονται ολόκληρες γενιές Αλβανών μαθητών, οι οποίοι θεωρούν εκτός όλων των άλλων και Έλληνες Αρβανίτες ως Αλβανούς, ενώ διεκδικούν και εθνικούς μας ήρωες όπως τον Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη , Μπότσαρη κά.
Προκαλεί, βεβαίως, αίσθηση το γεγονός ότι Ελλάδα-Αλβανία θα καταλήξουν σε συμφωνία με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών– αρχές Ιουλίου, ενώ η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατά την διάρκεια της οποίας θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της γείτονος έχει προσδιορισθεί γιά τίς 28 Ιουνίου.
Υποθέτουμε, όμως, ότι αυτό θά διευκρινισθεί για ποιό λόγο συμβαίνει.
Αυτό για τό ὁποίο υπάρχει δυσκολία διευκρινίσεως είναι η πρόθεση της ελληνικής Κυβερνήσεως (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη) να δεσμευθεῖ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά στό μέλλον Έλληνας ἀξιωματοῦχος ή ακόμη και ιδιωτικές οργανώσεις τον ιστορικό όρο «Βόρειος Ήπειρος», επειδή κατά την κυβέρνηση Ράμα αποπνέει …ελληνικό αλυτρωτισμό.
Οι Αλβανοί θέτουν ως όρο απαράβατο την εγκατάλειψη του όρου Βόρεια Ήπειρος, προκειμένου να αποσύρουν και αυτοί τις αλυτρωτικές αναφορές τους γιά την Τσαμουριά από τις οποίες βρίθουν τα σχολικά βιβλία τους. Βιβλία πού εμφανίζουν σέ κάποιες περιπτώσεις τά σύνορα τῆς Ἀλβανίας νά φθάνουν μέχρι καί τήν Πρέβεζα.
Βεβαίως, έχει ενδιαφέρον η ελληνική Κυβέρνηση να δέχεται ότι τό όνομα «Βόρειος Μακεδονία» δεν είναι αλυτρωτικό, αλλά περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, και ἀπό τήν άλλη, τήν ίδια στιγμή, να δέχεται ότι μία άλλη «Βόρειος», η Βόρειος Ήπειρος, σηματοδοτεί αλυτρωτισμό και πρέπει να διαγραφεί από το λεξιλόγιο του επισήμου τομέα της.
Σημειωτέον ότι στο παρελθόν (2013) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάς μπορεί να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, που ενδιαφέρει πολύ την Αλβανία, και σε αντάλλαγμα να λάβει την αναγνώριση καθεστώτος αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου εντός επικρατείας.
Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εστία», το μείζον θέμα που απασχολεί αυτή την στιγμή την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δέν είναι ούτε το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914 πού αναγνώριζε τό αυτόνομο κράτος της Βορείου Ηπείρου ούτε το Πρωτόκολλο της Καπεστίτσης για περιορισμένη αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
Θέμα προτεραιότητος είναι η χάραξη νέας αιγιαλίτιδος ζώνης στό Ιόνιο κατά περιοχές καί η αύξηση των χωρικών μας υδάτων σε αυτή την περιοχή εως τα 12 μίλια.
Υπάρχει μάλιστα κατ’ αρχήν συμφωνία ότι πρώτα το νησιωτικό σύμπλεγμα της Ερεικούσας θα έχει επήρεια στην διαμόρφωση της ΑΟΖ σε ποσοστό σχεδόν 100% καί δεύτερον ότι ἡ Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στον μεταξύ Ιονίου Πελάγους και Νοτίου Κρήτης θαλάσσιο χώρο σε δύο δόσεις.
Αρχικά θα αυξηθούν τα χωρικά ύδατα σε 12 μίλια στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κερκύρας και Κεφαλλονιάς.
Μήνες αργότερα θα προκύψει και νέα οριοθέτηση στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Νοτίου Κρήτης.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ἀντιπροσωπειών θεωρείται πως προχωρούν κανονικά μετά από την διεξαγωγή δύο γύρων συζητήσεων πού έχει ανακοινώσει τό ημέτερο Υπουργείο Εξωτερικών καα από ότι φαίνεται θα προκύψει φως στο βάθος του τούνελ στις αρχές Ιουλίου.
Τελευταίο αλλά όχι έλασσον:
Η συμφωνία-πλαίσιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις γιά τά διπλώματα και τις ιθαγένειες των εν Ελλάδι Αλβανών, ρυθμίσεις γιά τήν αναγνώριση των αλβανικῶν διπλωμάτων οδηγήσεως, για αποζημιώσεις σε αλβανούς πολίτες των οποίων οι περιουσίες τελούν υπό μεσεγγύησιν μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, για τα περουσιακά δικαιώματα των μελών της μειονότητος κ.α.
Εφόσον η Ελλάδα αποδεχθεί αυτά που ετοιμάζεται να αποδεχθεί, υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να βρεθούμε μπροστά σε διεκδικήσεις που θα προκαλέσουν σοκ και δέος από τους Τσάμηδες και θα είναι αναλόγου υφής αυτής με την ΠΓΔΜ.
Στο θέμα των χωρικών υδάτων στα 12 νμ θα έχουμε αντίδραση της Τουρκίας, λόγω του κάκιστου προηγούμενου για τα ελληνοτουρκικά, με την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο πέλαγος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου