Με σοβαρές απώλειες που δοκιμάζουν την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αφήνουν σοβαρές σκιές στη συγκυβέρνηση, πέρασε τελικά το νομοσχέδιο για τη νομική δυνατότητα αλλαγής φύλου, κυρίως λόγω της στάσης που τήρησε μεγάλο μέρος της ήσσονος αντιπολίτευσης, με το Ποτάμι να υπερψηφίζει την αμφιλεγόμενη ρύθμιση για τους 15χρονους και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να προτιμά το “παρών”.
Τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπερψήφισαν 147 βουλευτές (140 του ΣΥΡΙΖΑ, 6 του Ποταμιού, ο Κώστας Ζουράρις που έσπασε την αρνητική γραμμή των ΑΝΕΛ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που επίσης διαφοροποιήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
«Όχι» ψήφισαν 124 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή και ανεξάρτητοι βουλευτές).
Απέφυγε έτσι η κυβέρνηση την πολιτική πανωλεθρία και περιορίστηκε σε σοβαρές πολιτικές ζημιές. Παρολίγον ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός να εξέλθει ως πολυτραυματίας από την επεισοδιακή Ολομέλεια της Βουλής, αφού είδε και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την Νίνα Κασιμάτη και τον Ζεϊμπέκ Χουσεϊν να καταψηφίζουν την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Θράκης, η οποία πάντως πέρασε άνετα, καθώς την υπερψήφισε και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης.
Προηγήθηκε θρίλερ
Η ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη το μεσημέρι της Τρίτης, είχε όλα τα στοιχεία του θρίλερ, ενώ φάνηκε ότι τα θέματα αυτά, διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα και διχάζουν σχεδόν όλα τα κόμματα.
Η κυβέρνηση πέρασε ένα διήμερο δια πυρός και σιδήρου, αφού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη διάταξη για τους 15χρονους, την οποία καταψήφισαν οι περισσότεροι εξ αυτών – με τον Πάνο Καμμένο να λέει όχι για τους 15χρονους και να προτιμά το παρών για τα υπόλοιπα άρθρα -, ενώ διαφοροποιήθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την κυβερνητική πλειοψηφία: Η Γεωργία Γεννιά ψήφισε “όχι”, ενώ επέλεξαν να απουσιάζουν οι Τάσος Κουράκης, Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ιδίως οι απουσίες των κυρίων Μπόλαρη και Μιχελογιαννάκη χαρακτηρίζονται ηχηρές και κατά πολλούς έχουν ειδικό ενδιαφέρον...
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καταψήφισε την τροπολογία η Έλενα Κουντουρά, ενώ οι Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Καμμένος Δημήτρης, Κώστας Κατσίκης και Γιώργος Λαζαρίδης Γεώργιος καταψήφισαν όλα τα άρθρα για την αλλαγή φύλλου.
Η ΝΔ διατήρησε τη γραμμή «όχι σε όλα» για την αλλαγή φύλλου, ενώ υπερψήφισε την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Θράκης.
Το παρών της ΔΗΣΥ
Κατακερματισμός υπήρξε και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία είχε τη θέση «ναι» στο νομοσχέδιο, παρών στο άρθρο 3 για τους 15χρονους:
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επέλεξε να ψηφίσει «ναι» στο άρθρο 3, ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Τζελέπης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Αλλά και στην Ένωση Κεντρώων, η οποία ήταν εναντίον του νομοσχεδίου, υπήρξαν δύο απουσίες, αυτές του Γιώργου Κατσιαντώνη και του Αναστάσιου Μεγαλομύστακα.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε «όχι» σε όλα, όπως και ο βουλευτής Αχαϊας Νικος Νικολόπουλος.
Πώς ψήφισαν οι βουλευτές Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος λείπει στη Βραζιλία ψήφισε με επιστολική ψήο «όχι» στο άρθρο 3, «παρών» στα υπόλοιπα.
Η Έλενα Κουντουρά, ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για τουρκική ένωση Ξάνθης, όχι στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου.
«Ναι» στην τροπολογία, «όχι» στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15, ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Πειραιώς, Γεννιά Γεωργία.
Η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ, Β Πειραιώς), ψήφισε «ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία.
«Ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία, ψήφισε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.
Ο Καμμένος Δημήτρης, ψήφισε «ναι» στην τροπολογία, «όχι» στα άρθρα 1-7.
«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης από την Αλέκα Παπαρήγα.
Ο Βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ψήφισε «όχι» σε όλα, «ναι» στην τροπολογία. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ψήφισε «ναι» σε όλα, παρών στο άρθρο 3.
«Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία ψηφίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της ΧΑ.
Ο Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος Αχαϊας), ψήφισε «όχι» σε όλα.
O Κατσίκης Κωνσταντίνος, διόρθωσε την ψήφο του σε «ναι» επί της αρχής, «όχι» στα άρθρα, «ναι» στην τροπολογία. «Δεν το κατάλαβα, όταν είπα όχι σε όλα εννοούσα σε όλα τα άρθρα. Γιατί προκαλεί αντίδραση όταν γίνεται ένα λάθος δεν το καταλαβαίνω;», δήλωσε.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Μάρκου Αικατερίνη (Β Θεσσαλονίκης), ψήφισε «όχι» σε όλα.
Ο Λαζαρίδης Γεώργιος (Β Θεσσαλονίκης), ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για τουρκική ένωση, «όχι» στα άρθρα 1-7.
O βουλευτής Γρηγοράκος Λεωνίδας, ψήφισε «ναι» σε όλα, «παρών» στο 3 για την αλλαγή φύλου.
Ο Μπαργιώτας Κωνσταντίνος (ΔΗΣΥ, Λαρίσης), ψήφισε «ναι» σε όλα, «παρών» στο άρθρου 3 για την αλλαγή φύλου.
Οι τρεις βουλευτές του Νομού Ροδόπης, ψήφισαν:
Μουσταφά Μουσταφά: «Ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν: «Όχι» στην τροπολογία
Αχμέτ Ιλχάν: «Όχι» στην τροπολογία, «παρών» στο 3
Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ Σερρών), ψήφισε «ναι» επί της αρχής, «ναι» στη τροπολογία, «όχι» στα άρθρα 1-7.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου