Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Nέα προαπαιτούμενα και νέες δεσμεύσεις για την τάχα έξοδο από τα μνημόνια



Με μεγαλύτερο αντίπαλο πλέον τον χρόνο, η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει μέσα στις επόμενες μέρες μια καταιγίδα προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, αλλά και να συμφωνήσει με τους δανειστές τη νέα «γενιά» μνημονιακών δεσμεύσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει τους επόμενους μήνες.

Οι νέοι αυτοί όροι θα περιλαμβάνονται στα κείμενα του μνημονίου που επίσης «κλειδώνουν». Ουσιαστικά, μεταφέρονται τα μεγάλα μέτωπα (όπως είναι οι αντικειμενικές αξίες και η «τύχη» του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει το 2018) για την 4η αξιολόγηση.

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο είναι ο εφαρμοστικός νόμος που ψηφίζεται τη Δευτέρα από τη Βουλή και δέχθηκε χθες κύμα τροπολογιών με κυριότερη αυτή των πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο (οι οποίοι θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από την 1η Μαΐου).


Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα άλλο κύμα εφαρμοστικών διατάξεων (υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων κ.λπ.), που θα έρθουν εκτός Βουλής και θα πρέπει να ολοκληρωθούν (στο καλό σενάριο) έως την Τετάρτη.

Και τούτο προκειμένου να μη χαθεί το ορόσημο της 22ας Ιανουαρίου, όταν το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την 3η αξιολόγηση.

Τα κείμενα του πολυνομοσχεδίου και των εφαρμοστικών διατάξεων θα πρέπει να μεταφραστούν στην τελική τους μορφή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κρίνει αν τα σχετικά προαπαιτούμενα εκπληρώνονται, ενημερώνοντας τη λίστα των 110 παρεμβάσεων του Compliance Report, το οποίο δεν κατέστη δυνατό να «περάσει» από την κρίση του Euroworking Group της προηγούμενης Πέμπτης, ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Πλέον αποφασίστηκε ότι θα διεξαχθεί ένα έκτακτο EWG πριν από την υπουργική σύνοδο της Δευτέρας 22ας Ιανουαρίου, ούτως ώστε να προεγκρίνει το πλαίσιο συμφωνίας. Ωστόσο η κυβέρνηση, για να φτάσει σε αυτό το σημείο, πέρα από τα 55 περίπου προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, πρέπει να κάνει και… άλλα.

Η νέα γενιά δεσμεύσεων
Επιχειρείται μέσω τηλεδιασκέψεων να συμφωνηθούν με τους θεσμούς οι λεπτομέρειες στα κείμενα των μνημονίων, και ειδικά στο τεχνικό μνημόνιο με την Ευρωζώνη (TMU). Oι λεπτομέρειες αυτές ουσιαστικά αποτελούν τη νέα γενιά των 82 (προς το παρόν) προαπαιτούμενων που θα ακολουθούν την Ελλάδα στην τέταρτη αξιολόγηση και σε όλο τον δρόμο που πρέπει να διανύσει έως τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση καλείται μέσω επιστολής (Letter of Intent) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεσμευθεί εκ νέου για τις παρεμβάσεις τις οποίες θα εκπληρώσει. Την επιστολή θα πρέπει να υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

Θα αντικαθιστά την αντίστοιχη επιστολή που εστάλη το καλοκαίρι του 2017 προς το Ταμείο, το οποίο στη συνέχεια (αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρίτη αξιολόγηση και το Eurogroup την επικυρώσει) θα συνεδριάσει από την πλευρά του για να εγκρίνει το επικαιροποιημένο δικό του μνημόνιο για το οποίο επίσης διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Οι θεσμοί συνεχίζουν επίσης να έχουν ενστάσεις για την ανοικτή δικαστική διαμάχη αναφορικά με τον τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και για τη δίωξη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (φοβούνται στις Βρυξέλλες ότι μπορεί να παραταθεί χρονικά και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου).

Μπρος-πίσω για τη δόση
Ασάφειες επικρατούν και αναφορικά με το ύψος της δόσης που θα λάβει η Ελλάδα μετά τη διγλωσσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Την Πέμπτη έσπευσε να προκαταβάλει ότι θέλει ένα μικρό πακέτο 4,5 δισ. ευρώ, ενώ χθες μέσω κύκλων του Υπουργείου Οικονομικών αναθεώρησε τη θέση του λέγοντας ότι θα έρθει στην Ελλάδα ένα πακέτο 6,7 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει τελική απόφαση για το ύψος των δόσεων, καθώς η συζήτηση συνεχίζεται αναφορικά με το μαξιλάρι διαθεσίμων που θα διατεθεί στην Αθήνα για να πορεύεται μετά το τέλος του μνημονίου.

Και ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής, ανέφερε ότι τώρα αρχίζει η συζήτηση με τους θεσμούς για τη δόση και για το αν θα έχει και μαξιλάρι διαθεσίμων. Ανέφερε επίσης ότι αρχίζει και η συζήτηση για το χρέος και για την έξοδο στις αγορές, ενώ είπε ότι η συζήτηση στο EWG της Πέμπτης έγινε σε καλό κλίμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές