Ποια χρονιά έχουμε τώρα; Η ερώτηση δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Όλα είναι σχετικά. Οι άνθρωποι έχουν φτιάξει ημερολόγια για να υπολογίζουν το πέρασμα του χρόνου.
Ωστόσο, ο χρόνος είναι εφήμερος και δεν μπορούμε να τον πιάσουμε. Σε αυτό ακριβώς το σημείο τα πράγματα γίνονται περίπλοκα.
Από που μπορούμε να υπολογίσουμε την αρχή; Από που να μετρήσουμε;
Δείτε παρακάτω 10 χώρες που έχουν διαφορετικά ημερολόγια και στο τέλος του μήνα δεν θα υποδεχτούν το 2018.
Οι άνθρωποι θα υποδεχτούν το 2018 στην Ρωσία
Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ζουν σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος αντικατέστησε το Ιουλιανό ημερολόγιο με το Γρηγοριανό. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα 2 ημερολόγια είναι 13 μέρες και αυξάνεται κατά 3 μέρες κάθε 400 χρόνια.
Γι’ αυτό υπάρχει η γιορτή που λέγεται ο Παλιός Καινούργιος Χρόνος: είναι η νέα χρονιά σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο και κάποιες χώρες ακόμα την γιορτάζουν.
Στην Ταϊλάνδη θα υποδεχτούν το 2561
Στην Ταϊλάνδη, το 2018 θα είναι το έτος 2561 (σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο). Επισήμως, η Ταϊλάνδη ζει σύμφωνα με το βουδιστικό σεληνιακό ημερολόγιο, όπου η χρονολόγηση ξεκινά από τη στιγμή που ο Βούδας πέτυχε να μπει σε κατάσταση νιρβάνα. Ωστόσο, χρησιμοποιούν και το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Συχνά κάνουν εξαιρέσεις για τους ξένους και τις ημερομηνίες που γράφονται πάνω σε επίσημα έγγραφα.
Στην Αιθιοπία θα υποδεχτούν το 2011
Στην Αιθιοπία το ημερολόγιο είναι 8 χρόνια πίσω από το συνηθισμένο. Επίσης, έχει 13 μήνες αντί για 12. Η μέρα τους δεν ξεκινάει τα μεσάνυχτα, αλλά στην ανατολή του ήλιου. Το ημερολόγιο της Αιθιοπίας βασίζεται στο αρχαίο ημερολόγιο της Αλεξάνδρειας.
Στο Ισραήλ θα υποδεχτούν το έτος 5778
Το εβραϊκό ημερολόγιο χρησιμοποιείται επίσημα στο Ισραήλ μαζί με τον Γρηγοριανό. Όλες οι εβραϊκές διακοπές, τα γενέθλια και οι γιορτές γιορτάζονται σύμφωνα με το πρώτο. Οι μήνες αρχίζουν με τη νέα σελήνη και η πρώτη ημέρα του έτους (Rosh Hashanah) μπορεί να γίνει μόνο τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Πέμπτη ή το Σάββατο. Οπότε, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλα αυτά το προηγούμενο έτος παρατείνεται κατά 1 μέρα.
Στο Πακιστάν θα υποδεχτούν το 1439
Το ισλαμικό ημερολόγιοχρησιμοποιείται για τον καθορισμό των θρησκευτικών αργιών και ως επίσημο ημερολογίο σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες. Η χρονολόγηση αρχίζει από το Hijra, την ημερομηνία του Προφήτη Μωάμεθ και την πρώτη μετανάστευση των Μουσουλμάνων στη Μεδίνα (622 μ.Χ). Εδώ η μέρα ξεκινάει με το ηλιοβασίλεμα και όχι τα μεσάνυχτα. Η αρχή ενός μήνα είναι η ημέρα που η ημισέληνος εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά τη νέα σελήνη.
Στο Ιράν θα γιορτάσουν το έτος 1396
Το περσικό ημερολόγιο είναι το επίσημο ημερολόγιο στο Ιράν και το Αφγανιστάν. Αυτό το αστρονομικό ηλιακό ημερολόγιο δημιουργήθηκε από μια ομάδα αστρονόμων, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού ποιητή Omar Khayyam. Η χρονολόγηση αρχίζει από την hijra όπως ακριβώς στο ισλαμικό ημερολόγιο, αλλά βασίζεται και σε ένα ηλιακό έτος, γι ‘αυτό και οι μήνες παραμένουν στις ίδιες εποχές. Οι εβδομάδες ξεκινούν τα Σάββατα και τελειώνουν τις Παρασκευές.
Στην Ινδία θα υποδεχτούν το 1939
Το ενιαίο εθνικό ημερολόγιο της Ινδίας δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα και εισήχθη το 1957. Βασίζεται στους υπολογισμούς της εποχής Saka, του αρχαίου συστήματος χρονολόγησης που είναι διαδεδομένο στην Ινδία και την Καμπότζη. Υπάρχουν και άλλα ημερολόγια στην Ινδία που χρησιμοποιούνται από διαφορετικά έθνη και φυλές. Μερικά ξεκινούν τη χρονολόγηση από την ημερομηνία θανάτου του Κρίσνα (3102 π.Χ.).
Στην Ιαπωνία θα υποδεχτούν το έτος 30
Στην Ιαπωνία υπάρχουν 2 χρονολογίες: μια που ξεκινά με τη γέννηση του Χριστού και η παραδοσιακή. Η τελευταία βασίζεται στα χρόνια της βασιλείας των αυτοκρατόρων της Ιαπωνίας. Κάθε αυτοκράτορας δίνει στην εποχή του ένα όνομα: το σύνθημα της βασιλείας του.
Ξεκινώντας από το έτος 1989 υπήρξε «μια εποχή ειρήνης και ηρεμίας» και ο θρόνος ανήκε στον αυτοκράτορα Ακιχίτο. Η προηγούμενη εποχή – Ο πεφωτισμένος κόσμος – διήρκεσε 64 χρόνια. Στα επίσημα έγγραφα χρησιμοποιούνται 2 ημερομηνίες, μια σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και μια σύμφωνα με την τρέχουσα εποχή της Ιαπωνίας.
Στην Κίνα θα υποδεχτούν το έτος 4716
Το κινεζικό ημερολόγιο χρησιμοποιείται στην Καμπότζη, τη Μογγολία, το Βιετνάμ και άλλες ασιατικές χώρες. Η χρονολόγηση αρχίζει από την ημερομηνία που ο αυτοκράτορας Huangdi ξεκίνησε τη βασιλεία του το 2637 π.Χ. Το ημερολόγιο είναι κυκλικό και βασίζεται στους αστρονομικούς κύκλους του Δία. Μέσα σε 60 χρόνια, ο Δίας περνάει γύρω από τον Ήλιο 5 φορές και αυτά είναι τα 5 στοιχεία του κινεζικού ημερολογίου.
Ένας κύκλος του Δία γύρω από τον Ήλιο κάνει 12 χρόνια και αυτά τα χρόνια πήραν το όνομά τους από τα ζώα. Το 2018 θα είναι το έτος του σκύλου.
Στην Βόρεια Κορέα θα υποδεχτούν το έτος 107
Το ημερολόγιο Juche χρησιμοποιείται στην Βόρεια Κορέα από τις 8 Ιουλίου 1997 μαζί με τη χρονολόγηση της γέννησης του Χριστού. Η αντίστροφη μέτρηση είναι το 1912, δηλαδή το έτος γεννήσεως του Kim Il-sung, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και του αιώνιου προέδρου της χώρας.
Το έτος γέννησής του είναι το έτος 1. Στα επίσημα έγγραφα χρησιμοποιούνται και οι 2 ημερομηνίες. Η ημερομηνία του Γρηγοριανού ημερολογίου γράφεται σε παρένθεση.
Μπόνους: Πόσο χρονών είστε;
Σε πολλούς πολιτισμούς της Ανατολικής Ασίας οι ηλικίες υπολογίζονται σύμφωνα με την ανατολική ασιατική ηλικία: η χρονολόγηση αρχίζει από το 1 όχι από το 0. Ένα νεογέννητο μωρό είναι ηλικίας 1 έτους ήδη από τη γέννηση του. Και η ηλικία του αυξάνεται με τον ερχομό του νέου έτους και όχι με την ημερομηνία γέννησής του. Γι’ αυτό η ηλικία ενός παιδιού από την Ασία μπορεί να είναι 2 χρόνια διαφορετική από ενός παιδιού στην Ευρώπη ακόμα και αν έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου