Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Η κιβωτός του Νώε βρίσκεται στην Αρκτική




Κι αν η καταστροφή του πλανήτη φαντάζει στους περισσότερους σενάριο επιστημονικής φαντασίας υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν πως η ανθρωπότητα χρειάζεται να προφυλάξει την πολιτική της ασφάλεια και μάλιστα νωρίτερα από όσο υπολόγιζε. Σε αυτή ακριβώς την πεποίθηση βασίστηκε και η δημιουργία του θησαυροφυλακίου σπόρων στο αρκτικό αρχιπέλαγος Svalbard.

Κρυμμένη στα έγκατα της γης στο απομακρυσμένο νησί που βρίσκεται μεταξύ της ηπειρωτικής Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου, η υπερσύγχρονη κιβωτός του Νώε έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει την διάσωσή του είδους σε περίπτωση που ο πλανήτης φτάσει σε μυθιστορηματικό τέλμα.

Η συγκεκριμένη τράπεζα σπόρων, ευρύτερα γνωστή ως «θησαυροφυλάκιο για την ημέρα της κρίσης», λειτουργεί υπό την νορβηγική κυβέρνηση κι εμπεριέχει όλους τους γνωστούς σπόρους στη Γη. Είναι το...τελευταίο οχυρό, η τελευταία δικλείδα ασφαλείας της ανθρωπότητας σε περίπτωση γιγάντιας καταστροφής που θα αφανίσει όλους τους σπόρους.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως δεν χρειάστηκε καν μια τέτοιου είδους καταστροφή για να ωθήσει τους επιστήμονες να κάνουν την πρώτη απόσυρση από το θησαυροφυλάκιο. Ήταν αρκετή μια ανθρώπινη καταστροφή, που ακούει στο όνομα «πόλεμος».

Η τράπεζα αποθηκεύει πολύτιμους σπόρους από καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο, και πρόσφατα, λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία ήρθε να ενισχύσει την ανθρωπότητα για πρώτη φορά.

Η αιματοχυσία στη Συρία άφησε τους επιστήμονες χωρίς μία σημαντική τράπεζα γονιδίων στο Aleppo, όπου καινούργια στελέχη της ξηρασίας και ανθεκτικό σε αυτήν σιτάρι αναπτύχθηκαν με τον καιρό. Τώρα, οι επιστήμονες εξαιτίας του πολέμου δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους.

Αναγκαστικά οι επιστήμονες, ειδικά από τη στιγμή που ο πόλεμος στην περιοχή δείχνει να μην υποχωρεί, έχουν ξεκινήσει να ανακτούν τους απόλυτα σημαντικούς σπόρους, οι οποίοι είχαν ως πηγή προέλευσης την περιοχή της εύφορης ημισελήνου αλλά και παραπέρα και κρατούνταν ασφαλείς κάτω από τον αρκτικό πάγο.

Αν και το θησαυροφυλάκιο δεν είναι ανοικτό προς το κοινό μπορεί κανείς να δει πως μοιάζει η σύγχρονη κιβωτός στις παρακάτω φωτογραφίες

Το καταφύγιο βρίσκεται χωμένο στα 400 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και υπάρχει ελάχιστη υγρασία στον αέρα


Όταν το θησαυροφυλάκιο θαφτεί σε μόνιμο στρώμα πάγου, θα μπορούσε να μείνει παγωμένο τουλάχιστον για 200 χρόνια, ακόμα και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια



Το Svalbard είναι το βορειότερο μέρος στον κόσμο που εξακολουθεί να έχει τακτικές πτήσεις, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της τράπεζας σπόρων


Έχει περισσότερα από 860.000 δείγματα, από όλα σχεδόν τα έθνη


Η κιβωτός του Νώε βρίσκεται στην Αρκτική (pics) - Gallery 6


Η κιβωτός του Νώε βρίσκεται στην Αρκτική (pics) - Gallery 7



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές