Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Το «φάντασμα» που απειλεί τις αγορές



Για «ψευδαίσθηση σταθερότητας» στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κάνει λόγο η Bank of America Merrill Lynch, λίγες ώρες μετά το flash crash στη στερλίνα.

Στη συνέχεια προειδοποιεί ότι οι όροι των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος «τρίζουν» και οι traders υποτιμούν τους κινδύνους σοβαρών αναταραχών στην αγορά.
«Το φάντασμα της ρευστότητας στοιχειώνει την αγορά», δημιουργώντας μια «ψευδαίσθηση σταθερότητας», τονίζει η επενδυτική τράπεζα. Οι συναλλαγές στην παγκόσμια αγορά του FX έχουν τώρα 60% μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές από ό, τι το 2014, επισημαίνει.

Η τάση αυτή είναι ανησυχητική διότι η ρευστότητα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει όταν οι επενδυτές πρέπει να συναλλάσσονται σε επείγουσες συνθήκες, όπως προσθέτει..
Μάλιστα, όπως τονίζει, η αγορά δεν κρεμόταν ποτέ σε τόσο λεπτό σχοινί, αν κρίνουμε από ένα βασικό δείκτη και αυτός δεν είναι άλλος από τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές στις οποίες τα νομίσματα αγοράζονται και πωλούνται, το bid-ask spread, όπως είναι γνωστό, το οποίο έχει συρρικνωθεί με σταθερούς ρυθμούς εδώ και αρκετά χρόνια.
Ωστόσο, τα spreads στις οθόνες είναι δύσκολο να εκτελεστούν στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν οι πραγματικοί όγκοι συναλλαγών εξατμίζονται.

«Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Brexit είδαμε επίπεδα ρεκόρ στα bid-ask spreads δηλαδή, και ισχυρή μεταβλητότητα, παρά τους κάπως αυξημένους όγκους. Αυτό υποδηλώνει μαζική κατάρρευση σε περιόδους μεταβλητότητας και κενά στην διαμόρφωση των τιμών», τονίζει η επενδυτική τράπεζα.

Με δεδομένο ότι ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο «ζωντανούς» μήνες του έτους με την μεταβλητότητα να αγγίζει το 50% σε μέσο όρο, υπάρχει ένα εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για αυτό το είδος της κατάρρευσης που είδαμε στη στερλίνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές