Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ίμια, 20 χρόνια μετά: Το ελικόπτερο έπεσε ή το έριξαν;



Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου ένα ελικόπτερο σηκώνεται από τη φρεγάτα Ναυαρίνο, προκειμένου να κάνει αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Δυτική Ίμια, προκειμένου να εντοπίσει ενδεχομένως Τούρκους κομάντο, μιας και οι Έλληνες περιμένουν για να επέμβουν. Στις 03:42, ο θάλαμος επιχειρήσεων δίνει εντολή για υπερπτήση ελικοπτέρου, προκειμένου να γίνει κατόπτευση, ενώ στην περιοχή επικρατούν εξαιρετικά άσχημες καιρικές συνθήκες. Λίγο αργότερα, το ελικόπτερο θα απογειωθεί. Πλην όμως, οι τρεις αξιωματικοί που επιβαίνουν, δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Η πληροφορία περί αποβίβασης Τούρκων βατραχανθρώπων στη Δυτική νησίδα των Ιμίων είχε προκαλέσει αναταραχή στην Αθήνα. Το αυτό πληροφορήθηκε πρώτος ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος από τον τότε ακόλουθο Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα, ο οποίος τον πληροφόρησε για τις θριαμβευτικές ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης μέσω των ΜΜΕ. Ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΓΕΝ δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Οι Έλληνες αξιωματικοί έβλεπαν την τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ και δύο ελικόπτερα Black Hawk να υπερίπτανται και πίστευαν πως οι κομάντο θα κατέβαιναν από τα ελικόπτερα, ενώ στην πραγματικότητα έφυγαν με βάρκα από τη φρεγάτα. Το ΓΕΝ ετοιμαζόταν να στείλει Έλληνες κομάντο για να καταλαβουν τη Δυτική Ίμια, αργούν όμως, καθώς στο δρόμο διαπιστώνουν πως…δεν έχουν μπαταρίες για τους ασυρμάτους τους και έτσι, από τύχη γλιτώνουν το τετ-α-τετ με τους Τούρκους, μιας και πήγαν πρώτα στην Ανατολική βραχονησίδα, όπου βρισκόταν ελληνική φρουρά για να πάρουν μπαταρίες.

Το ελικόπτερο απογειώνεται, λόγω όμως των πολύ κακών συνθηκών αναγκάζεται να πετά σε πολύ χαμηλό ύψος, καθώς βρέχει και η ορατότητα είναι περιορισμένη. Το ελικόπτερο πραγματοποιεί τέσσερα «περάσματα» πάνω από το νησί και στις 04:50 η φρεγάτα Ναυαρίνο που επιβλέπει την πορεία του ελικοπτέρου ενημερώνει το ΓΕΝ για την ύπαρξη κομάντο επί της νησίδας. Το ΓΕΝ στις 05:04 δίνει εντολής επιστροφής του ελικοπτέρου. Ένα λεπτό μετά, όλοι παγώνουν. Η φρεγάτα μεταδίδει απώλεια επαφής με το ελικόπτερο. «Εχω απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο. H τελευταία του αναφορά EMRGENCY EMERGENCY βόρεια 1,5 μίλι από το σημείο του ενδιαφέροντος», μεταδίδεται προς το ΓΕΝ. Το ελικόπτερο έχει πέσει.

Οι τρεις επιβαίνοντες, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης (χειριστής), ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτωρ Γιαλοψός είναι νεκροί, αλλά αρχικά θα βρεθεί μόνο το πτώμα του άτυχου χειριστή. Οι σωροί των Βλαχάκου και Γιαλοψού θα εντοπιστούν αργότερα, εντός της ατράκτου του ελικοπτέρου. Η επίσημη εκδοχή που δίνεται είναι λογικοφανής: ανθρώπινο λάθος, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη μηχανολογική βλάβη. Άλλωστε και οι καιρικές συνθήκες την ώρα της πτήσης ήταν κάκιστες. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να συντρέχουν όλοι οι λόγοι για την πτώση του ελικοπτέρου χωρίς άλλη παρέμβαση.


Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα τι έχει συμβεί με το μοιραίο ελικόπτερο. Οι οικογένειες των θυμάτων είναι πεπεισμένες πως το ελικόπτερο δεν συνετρίβη μόνο του, αλλά κατερρίφθη από τους Τούρκους κομάντο. Σε αυτό το συμπέρασμα τους οδηγούσαν από τις πρώτες ώρες οι τρύπες που φαίνονταν δια γυμνού οφθαλμού στη σμπαραλιασμένη άτρακτο. Η επίσημη εκδοχή, όπως την έδωσε ο τότε υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης, ήθελε τις τρύπες να μην προκαλούνται από σφαίρες, αλλά από τα «πριτσίνια» (συγκρατούν τα μεταλλικά μέρη του ελικοπτέρου) που έσπασαν με την πρόσκρουση στη θάλασσα και την συνακόλουθη πίεση που ασκήθηκε. Οι οικογένειες δεν το πιστεύουν αυτό. Εκτιμούν πως το ελικόπτερο εβλήθη από το έδαφος και γι’ αυτό έπεσε.

Ήδη, από τα πρώτα στάδια της υπόθεσης, οι οικογένειες επέμεναν να μάθουν, αν υπάρχει κάτι περισσότερο. Εκτιμούν πως η κυβέρνηση σκοπίμως αποσιωπά στοιχεία, προκειμένου να μην δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την επιχειρούμενη απεμπλοκή με την Τουρκία. Είναι σαφές πως, αν είχε φανεί εξ’ αρχής πως οι Τούρκοι έριξαν το ελικόπτερο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε απλά να επιμείνει στην αμοιβαία απόσυρση. Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα μυστικά.

Πραγματογνωμοσύνη επί της ατράκτου έγινε και το επίσημο πόρισμα δεν αναφέρει κάτι επιλήψιμο. Θεωρείται όμως για πολλούς βέβαιο πως σε κάποιο συρτάρι βρίσκεται κλειδωμένο το δεύτερο πόρισμα που είναι το πιο αποκαλυπτικό. Ερωτήματα γεννά και το γεγονός πως ποτέ η μητρική εταιρεία δεν έκανε πραγματογνωμοσύνη επί του ελικοπτέρου, ούτε δι’ αποστολής της ατράκτου ούτε δι’ αποστολής αντιπροσώπου της εταιρείας στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν ακόμα δύο «γκρίζα» σημεία: ο δείκτης της ταχύτητας βρέθηκε να δείχνει 120 κόμβους. Δεν πρόκειται για ταχύτητα ομαλής πορείας και άρα επιστροφής στη φρεγάτα Ναυαρίνο, συνεπώς κάποιοι εκτιμούν πως ο χειριστής Καραθανάσης επιτάχυνε για να αποφύγει εμπλοκή. Επίσης, ερωτήματα είχε προκαλέσει η προειδοποιητική ένδειξη βλάβης (MASTER CAUTION) που είχε εμφανιστεί στον πίνακα ελέγχου του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα, «η φωτεινή προειδοποιητική ένδειξη βλάβης (MASTER CAUTION) που εμφανίστηκε στον πίνακα του ελικοπτέρου δεν προϋποθέτει βλάβη συστήματος που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του ελικοπτέρου». Αντίθετη άποψη, πάντως, έχουν έμπειροι αξιωματικοί της Αεροπορίας, οι οποίοι αναφέρουν πως η ένδειξη αυτή εμφανίζεται, αν χτυπηθούν κρίσιμα και ζωτικά συστήματα του ελικοπτέρου.

Για να αποκαλυφθεί, πάντως, η αλήθεια, θα πρέπει κάποιος να μιλήσει, όταν η υπόθεση αποχαρακτηριστεί πλήρως. Οι Τούρκοι κομάντο που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν θα μπορέσουν να το κάνουν, μιας και δεν βρίσκονται πια εν ζωή, επομένως θα πρέπει να υπάρξει κάποια αλλαγή της επίσημης στάσης είτε από την Ελλάδα ή κάποια παραδοχή από την Τουρκία. Είτε, φυσικά, κάποιος αποχαρακτηρισμός εγγράφου της CIA ή του State Department που εικάζεται πως έχουν ακριβή γνώση για το τι πραγματικά συνέβη με το ελικόπτερο. Οι οικογένειες των θυμάτων, πάντως, επιμένουν να ζητούν απαντήσεις, μιας και δεν καλύπτονται από αυτές που έχουν ήδη λαβει.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές