Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Βγαίνουν για «σαφάρι» δισεκατομμυρίων στο διάστημα



Φαίνεται πως τίποτα δεν είναι αρκετό για την ανθρώπινη απληστία... Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται εδώ και αιώνες τη γη και το υπέδαφός της, όμως τώρα θα μπορεί πλέον να εκμεταλλεύεται και τον ορυκτό πλούτο του διαστήματος!

Το ισχυρό κίνητρό φυσικά είναι το χρήμα... και είναι αλήθεια ότι ο ορυκτός πλούτος που κρύβεται στους αστεροειδείς μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δρόμος άνοιξε μετά την απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου να επιτρέψει σε εταιρείες να κάνουν ένα "αστρικό σαφάρι" ώστε να βρουν τον ορυκτό πλούτο που κρύβεται εκεί έξω.

Στους αστεροειδείς κρύβονται ανυπολόγιστοι θησαυροί. Υπάρχουν φυσικά και Έλληνες που σκοπεύουν να αναλάβουν δράση στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα της εξόρυξης των θησαυρών αυτών.

Ο δρ Ιωάννης Μπαζιώτης είναι λέκτορας Ορυκτολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της NASA, που μελετούσε τον μετεωρίτη Τissint. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό μετεωρίτης που έπεσε στη γη και συγκεκριμένα στο Μαρόκο τα τελευταία 60 χρόνια ενώ είχε αποκολληθεί από τον Άρη πριν από 1,1 εκατ χρόνια. Ο κος Μπαζιώτης έχει ήδη καταθέσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, ώστε να χρηματοδοτηθούν έρευνες που αφορούν στην ορυκτολογία "μη γήινων υλικών".

«Οι αστεροειδείς έχουν γεννηθεί από τα πρώτα στάδια του ηλιακού μας συστήματος και διαθέτουν μέταλλα σε υψηλές περιεκτικότητες. Αυτό είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε λόγω των μετεωριτών που έχουν πέσει στη γη και έτσι έχουμε δει και μελετήσει τον ορυκτό πλούτο που υπάρχει εκεί έξω. Διαθέτουν παλλάδιο, νικέλιο, ιρίδιο, λευκόχρυσο κ.α. Σε συγκέντρωση 300-400 φορές μεγαλύτερη από τα κοιτάσματα της γης», εξηγεί.

«Υπάρχουν ήδη τρεις γνωστές εταιρείες που δουλεύουν στο κομμάτι αυτό με σκοπό να τους εκμεταλλευτούν. Στην παρούσα φάση, αυτό που κάνουν είναι να ερευνούν και να δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες ή να συνεργάζονται με τη NASA σε διάφορα προγράμματα πουλώντας την τεχνογνωσία τους».



Τα δισεκατομμύρια που βρίσκονται εκεί έξω


Στην ιστοσελίδα asterank.com μπορεί να βρει κανείς μία λίστα με αστεροειδείς και την αξία του ορυκτού πλούτου που διαθέτουν. Για παράδειγμα στον αστεροειδή Ryugu κρύβονται ορυκτά αξίας 95 δισ. Δολαρίων, στον 1992 TC 84 δισ., στον Didymos επίσης 84 δισ. και ο κατάλογος συνεχίζει...


Ο νόμος του Κογκρέσου που δίνει δικαιώματα εκμετάλλευσης

Τα νομικά κολλήματα μέχρι στιγμής ήταν αρκετά σε ό, τι αφορά την εκμετάλλευση του εκτός της γης πλούτου. Στη Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος, η οποία υπάρχει από το 1967, προβλέπεται ότι τα κυριαρχικά εδαφικά δικαιώματα στο διάστημα είναι "κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας". Όμως μόλις πριν από λίγες μέρες το αμερικανικό Κογκρέσο, πέρασε νόμο με τον οποίο αναγνωρίζει σε τρεις αμερικανικές εταιρείες το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του διαστήματος. Ο νόμος λέγεται "Space Act 2015" και περιμένει απλώς την υπογραφή του Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με αυτόν, επεκτείνεται η διαστημική βιομηχανία με διάφορους τρόπους στους πόρους που έχουν συλλεχθεί από το διάστημα.


Αστεροειδείς - κινητά «βενζινάδικα»

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη όμως, εκτός από τον ορυκτό πλούτο θα είναι η εξασφάλιση νερού από τους αστεροειδείς. «Η μεταφορά νερού από τη Γη στο Διάστημα είναι εξαιρετικά κοστοβόρος διαδικασία για μια αποστολή. Για παράδειγμα, η εξόρυξη ενός τόνου νερού από έναν αστεροειδή ισοδυναμεί με όφελος στον προϋπολογισμό της αποστολής ίσο με 50 εκατ. δολάρια», λέει ο κύριος Μπαζιώτης. «Το νερό όταν το διασπάσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υδρογόνο ως καύσιμο για τους πυραύλους. Κι έτσι μπορούμε να έχουμε πηγή νερού στο διάστημα ώστε να επανεφοδιάζονται οι αποστολές και να λειτουργούν σαν βάσεις, σαν κινητά βενζινάδικα».






Πώς εντοπίζονται οι αστεροειδείς που κρύβουν θησαυρούς


Υπάρχουν τρεις τρόποι σύμφωνα με τον κύριο Μπαζιώτη που οι επιστήμονες εντοπίζουν που υπάρχουν κρυμμένα κοιτάσματα ώστε να αναλάβουν δράση οι... κυνηγοί. «Ένας τρόπος μελέτης είναι φασματοσκοπικά. Από τη γη στέλνεται στο διάστημα ένα ρομποτικό σύστημα σαν δορυφόρος που μπορεί να χαρτογραφεί την επιφάνεια του αστεροειδούς. Ένας άλλος τρόπος είναι να στέλνοντας μια μικρή διαστημοσυσκευή να προσγειωθεί επάνω του, να πάρει ένα δείγμα και να το φέρει πίσω στη γη. Οι αστεροειδείς είναι ομοιογενείς, δεν έχουν θάλασσες, ερήμους και διαφορετικά εδάφη όπως οι πλανήτες, που είναι τεράστια σώματα με μεγάλη ετερογένεια. Οπότε το δείγμα που θα λαμβάνουμε θα είναι αντιπροσωπευτικό της συγκέντρωσης των ορυκτών. Ένας τρίτος τρόπος, ο οποίος όμως ακόμα μελετάται είναι να στέλνουν ένα μικρό διαστημόπλοιο με ένα τεράστιο 'πουγκί' που θα 'ρουφάει' τον αστεροειδή και θα τον μεταφέρει στην τροχιά της σελήνης, να γίνεται δορυφόρος της, ώστε να είναι σταθερά κοντά μας».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυχαίες Αναρτήσεις

by click4money

Online ταινίες και σειρές