Μέσα σε αυτό πρέπει να αναγραφούν με όλες τις πληροφορίες όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
Και αυτό γιατί; Όλοι οι Έλληνες θα βρίσκονται πλέον Βορά σε επιτήδειους και κακοποιούς ανάλογα με την περιουσιακή και οικονομική τους κατάσταση.
Με δεδομένο ότι όλες οι πληροφορίες θα βρίσκονται διαθέσιμες σε κάποιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα υπάρχει ο κίνδυνος κακοποιά στοιχεία να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την οικονομική κατάσταση όλων με αποτέλεσμα να εκβιάζουν, να απειλούν ή να κλέβουν το σύνολο των πολιτών.
Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα σκέπτεται τα στοιχεία αυτά να μην είναι απόρρητα αλλά να είναι στη διάθεση των πολιτών. Οποιοσδήποτε δηλαδή να μπορεί να βλέπει την περιουσιακή κατάσταση κάποιου άλλου Έλληνα.
Ακόμα όμως και «απόρρητα» να είναι οι γνωστοί χάκερ θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων όσων βάλουν στο μάτι. Αστυνομικοί και νομικοί κύκλοι πιστεύουν ότι το περιουσιολόγιο θα δώσει έναυσμα στην εκτίναξη της εγκληματικότητας με εκβιασμούς, απαγωγές παιδιών, ληστείες και λοιπά.
Αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων με αφορμή αυτό του Πόθεν Έσχες η Ένωση Εισαγγελικών Λειτουργών έχει ήδη διαμαρτυρηθεί προς τον Υπουργό καταγγέλλοντας ότι εάν δημοσιοποιηθούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «Θα προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος ή της οικογένειάς του» και συνεχίζουν ότι έτσι «Διατρέχουν τον κίνδυνο εγκληματικών ή άλλων πράξεων εναντίον τους».
Συγκεκριμένα η επιστολή που έχουν στείλει στον Υπουργό από τις 12/11/2015 έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ, Ως γνωστόν, με τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 2 § 3 Ν 3213/2003, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 223 Ν 4281/2014, δεν υπόκεινται σε δημοσιοποίηση στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των δικαστικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και, εν πάση περιπτώσει, δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία εκείνα που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος ή της οικογένειάς του, ακόμη και για τις κατηγορίες των υπόχρεων, για τις οποίες η δημοσιοποίηση επιτρέπεται κατ’ αρχάς.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να προωθήσει ρύθμιση δημοσιοποίησης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης όλων των υπόχρεων σε υποβολή της (επομένως και των δικαστικών λειτουργών, καθώς και των μελών του ΝΣΚ).
Εν τούτοις, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, ενόψει των κινδύνων, που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμόδιων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκληματικών ή άλλων πράξεων εναντίον τους, εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν –είναι δε γνωστά περιστατικά εγκληματικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα εναντίον δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν διάφορες υποθέσεις.
Συνεπώς, απαιτείται να εξαιρεθούν οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από μια τέτοια δημοσιοποίηση των στοιχείων τους που αναφέρονται στις Δηλώσεις Περιουσιακής τους Κατάστασης, σε περίπτωση που προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση περί γενικευμένης δημοσιοποίησης αυτών.
Παρακαλούμε, κύριε Υπουργέ, για τις δικές σας ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση».
Οι Πρόεδροι των Ενώσεων
Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης
Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος του ΣτΕ
Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών
Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών
Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, Σύμβουλος ΕΣ
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος του ΝΣΚ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου